Superioritatea inteligentei masculine, reactia creierului la imaginile erotice sau motivele zgirceniei se numara printre cele mai faimoase teme de cercetare din stiintele sociale ale lui 2006.

„Cele mai interesante povesti din 2006 despre natura umana" sint votate online in aceasta luna de cititorii site-ului Live Science. Publicatia i-a indemnat sa evalueze pe o scara de la 1 la 5 cele zece subiecte ale anului.

Diferenta dintre sexe in top

„Imaginile erotice provoaca in creierul femeilor impulsuri electrice mai rapide cu 20% decit alte genuri de imagini", sustine stirea din fruntea topului provizoriu, aratind ca diferentele dintre femei si barbati nu mai sint atit de mari cind vine vorba despre sex. Schiorii pe apa, ciinii care miriie sau cuplurile inlantuite fac parte din cele 55 de poze trecute in revista de participantele la experimentul organizat de Universitatea de Medicina din St. Louis (SUA).

„Desi barbatii si femeile vin de pe aceeasi planeta, oamenii de stiinta au gasit acum o dovada clara a faptului ca sinapsele emotionale difera fundamental in cazul celor doua sexe", aflam din stirea de pe locul secund. In cazul masculilor, aria cerebrala responsabila pentru procesarea furiei si agresivitatii se conecteaza cu regiunile cerebrale responsabile pentru contactul corpului cu lumea exterioara si coordonarea miscarilor. In schimb, la femei, aria corticala a fricii „sta de vorba" cu celulele nervoase care proceseaza informatiile legate de tensiune, digestie, respiratie si de echilibru hormonal. „De-a lungul evolutiei, femeile s-au confruntat cu multi factori stresanti interni, cum este experienta sarcinii, iar creierul s-a adaptat la acest stres venit dinauntrul corpului", explica autoarea cercetarii, Larry Cahill, de la universitatea din California.

Pe cimpul de lupta corporatist

Daca sexul frumos se arata a fi asa de receptiv la imaginile senzuale, lucrurile stau diferit in privinta inteligentei. IQ-ul barbatilor este, in medie, cu 3,6 puncte mai ridicat, sustine psihologul canadian J. Philippe Rushton. Corectitudinea politica il obliga totusi la nuantari: „In ciuda datelor obtinute, nu se poate afirma ca femeile ar avea o capacitate redusa fata de barbati si ca nu ar putea accede in cercetarea de virf din stiinta". Succesul nu depinde insa exclusiv de inteligenta, ci si de cum rezistam la intimidari. Unul din trei americani se confrunta la serviciu cu tipetele sefului, zvonurile mincinoase sau criticile prea dure ale colegilor, arata o cercetare a universitatii din Arizona. Transformarea companiei intr-un „cimp de lupta" se lasa cu boli si frustrari, deci cu o scadere considerabila a productivitatii.

Orientalii stiu de ce

Iesiti mai des din casa si bucurati-va de razele soarelui, ne sfatuiesc psihologii de la universitatea din Liège. Cercetarile lor confirma ceea ce orientalii intuiau de mult, anume ca baile de soare activeaza regiunile creierului responsabile pentru o atentie si o minte alerte, imbunatatind echilibrul hormonal si ritmul cardiac.

Lumina naturala este concurata insa de cosmeticele din reclamele cu femei senzuale care ne promit o „stare de bine revitalizanta". Doar ca femeile nu prea se dau in vint dupa reclamele senzuale, arata un experiment al universitatii din Florida. „Datele colectate de la 100 de femei arata ca publicitarii gresesc atunci cind apeleaza la modele sexy pentru promovarea produselor feminine. Consumatoarele apreciaza modelele mai rotunjoare si nu cumpara obiecte asociate cu modele seducatoare", sustine Robyn Goodman, specialista in comunicare.

Blocati pe pozitia „deschis"

Povestea lui Hagi Tudose e citita mai nou si de oamenii de stiinta. Cei preocupati tot timpul de bani devin din ce in ce mai egoisti si mai putin dispusi sa colaboreze cu semenii lor, arata specialistii de la universitatea din Minnesota. Nu doar avaritia e nesanatoasa, ci si despartirea de partenerul de viata. Persoanele divortate isi peri-cliteaza sanatatea cu 77%, arata psihologii de la universitatea din Ohio. Chiar daca viata de familist pare mai sanatoasa, copiii au darul de a „infunda" parintii in stari depresive.

In concluzie, tinerele cupluri ar trebui sa se gindeasca mai bine cind vor sa aiba un copil, pentru ca cei mici ii vor „stoarce de emotii", atrage atentia profesorul Robert Simon de la universitatea din Florida. Daca vi se pare ca ati mai citit stirea asta pe undeva, poate ca va trageti din spita celor care sufera de sindromul „déjà-vu".

Psihologul britanic Chris Moulin relateaza despre un pacient cu „disfunctii ale memoriei" care nu se mai uita la stiri pentru ca e sigur ca le-a mai vazut si nu merge la spital deoarece isi „aminteste" ca tocmai s-a intors de acolo. Ipoteza explicativa ar fi ca acesti oameni au ramas blocati cu anumite circuite neuronale pe pozitia „deschis", lucru ce ramine sa fie verificat prin studii ulterioare ale creierului.

Natura umana in zece articole * „Creierul femeilor reactioneaza surprinzator de repede la imaginile erotice"

* „Barbatii si femeile realizeaza conexiuni nervoase diferite"

* „O idee stralucita: lumina soarelui scade somnolenta de dupa-masa"

* „Sexul chiar vinde? Se poate, dar nu in cazul femeilor"

* „Gindul la bani te face egoist"

* „Casatoria aduce sanatate, divortul te imbolnaveste"

* „Oamenii de stiinta declara: barbatii sint mai destepti decit femeile"

* „Pacientii sufera de fiecare data de sindromul «déjà-vu»"

* „Intimidarile de la birou creeaza «cimpuri de lupta» la locul de munca"

* „Copiii te duc la depresie, arata studiile asupra parintilor"

Sursa: www.livescience.com