CEC va ramane in proprietatea statului pentru inca cel putin doi ani. Comisia pentru privatizarea CEC a refuzat oferta financiara imbunatatita depusa de National Bank of Greece, singurul investitor ramas in cursa pentru privatizarea CEC. Suma oferita, de circa 560 milioane de euro, a fost considerata prea mica de catre Comisie.
Vladescu: CEC valoreaza un miliard de euro
"Decizia unanima a Comisiei de privatizare a CEC a fost stoparea procesului de privatizare conform prevederii din strategia de privatizare", a declarat ieri ministrul finantelor si presedintele Comisiei, Sebastian Vladescu, dupa ce a fost deschisa oferta depusa de National Bank of Greece, singurul investitor ramas in cursa pentru privatizarea CEC, dupa retragerea, pe ultima suta de metri a OTP Bank Ungaria. Potrivit strategiei de privatizare, statul poate decide, in orice moment, intreruperea procesului de privatizare. "Pretul oferit a fost in jur de 560 milioane de euro pentru pachetul de actiuni de 69,9%. Suma este sub ceea ce ne-am asteptat si sub multiplicatorul oferit in cazul BCR... in urmatorii doi ani procesul nu va mai fi reluat", a precizat Vladescu, citat de NewsIn. Statul roman nu va renunta la ideea de a privatiza CEC, dar, dupa cum a mentionat ministrul Finantelor, procesul va fi reluat pe alte baze. Ministrul finantelor a precizat ca suma pe care Comisia de Privatizare ar fi dorit s-o primeasca in schimbul pachetului majoritar de actiuni al CEC se situeaza undeva in jurul unui miliard de euro. Vladescu a explicat ca daca BCR-ul a fost privatizat pentru circa sase miliarde de euro, la o cota de piata de 24%, cota de 4% detinuta de CEC are o valoare de un miliard de euro. Procesul de privatizare a fost demarat in toamna anului 2005.
Guvernul a activat planul B
Potrivit lui Vladescu, planul B se refera la posibilitatea ca Guvernul sa accepte capitalizarea CEC, pentru ca acest lucru sa nu mai reprezinte o bariera in calea transformarii CEC dintr-o banca ce traieste de pe urma renumelui istoric intr-una cu o importanta cota de piata si o activitate profitabila. La doar cateva ore dupa afirmatiile ministrului de finante, Executivul a aprobat in sedinta de ieri oprirea privatizarii si capitalizarea CEC, respectiv majorarea cu circa 150 milioane euro a capitalului social al bancii, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu.
Pe de alta parte, conducerea CEC "in calitatea sa de administrator al bancii, respecta deciziile actionarului majoritar si isi afirma increderea ca acesta va gasi solutia cea mai potrivita pentru a sprijini continuarea dezvoltarii CEC si indeplinirea obiectivului major asumat: revenirea intre primele trei banci din Romania", se spune intr-un comunicat al CEC. Conducerea CEC va discuta cu Ministerul Finantelor un plan de afaceri si va cere o majorare de capital totala de 200 milioane euro in 2007, din care 50 milioane euro in prima parte a anului, a declarat Eugen Radulescu, presedintele CEC, transmite NewsIn.