Proiectul de regulament de creditare a persoanelor fizice este salutat de bancheri. In curind, nici restantele foarte mici la banca nu vor mai fi raportate la Biroul de Credit.

Proiectul de regulament publicat pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei, prin care aceasta propune eliminarea conditiei de a constitui un avans de 25% pentru contractarea de credite de catre persoanele fizice, este apreciat de Asociatia Romana a Bancilor (ARB). Presedintele ARB, Radu Ghetea, spune ca va ramine la latitudinea bancilor sa opereze modificari in ofertele de imprumut pentru persoanele fizice. Avans de la caz la caz

Faptul ca BNR propune eliminarea avansului nu inseamna ca aceasta va determina bancile comerciale sa renunte la el. „Chiar inainte de introducerea de catre banca centrala a normelor care impuneau obligativitatea avansului, bancile comerciale aveau plafoane mai mari sau mai mici decit pragul de avans de 25%. Existau banci care finantau 65% din totalul creditului, in vreme ce altele finantau pina la 85%, aratind un grad mai mare sau mai mic de prudenta in acordarea imprumutului", a spus ieri Radu Ghetea. Oficialul bancar a apreciat ca bancile vor judeca de la caz la caz, in functie de produsele pe care doresc sa le promoveze daca vor reduce avansul la imprumut sau nu-l vor mai solicita deloc. Asta desigur in cazul in care regulamentul propus de BNR va fi si adoptat, fapt asteptat undeva in primavara anului viitor.

Lipsa avansului nu micsoreaza indatorarea

Lipsa obligativitatii unui avans nu este neaparat un avantaj pentru doritorii de imprumut. Asta deoarece gradul de indatorare, reprezentind procentul maxim din venitul net care trebuie sa acopere rata lunara, dobinda si toate celelalte costuri aferente, a ramas neschimbat. Cu alte cuvinte, un avans mai mare inseamna si sanse mai ridicate de a obtine o suma mai mare de imprumut, pe cind lipsa acestuia poate limita drastic suma ce poate fi obtinuta de la banca.

Maruntisul nu se va mai raporta la Biroul de Credit

Consiliul de Administratie al Biroului de Credit a decis sa nu mai introduca in rindul rau-platnicilor persoanele care au intirzieri sau restante la platile catre banci mai mici de 10 RON. Presedintele ARB, Radu Ghetea, a spus ieri ca in comunitatea bancara bate un vint de „relaxare" in aceasta privinta si ca exista in proiect si o durata mai mica a mentinerii rau-platnicilor in baza de date a Biroului de Credit.