Cotatia euro pe piata valutara romaneasca a scazut sub pragul de 3,4 RON, pina la 3,3801, un nou minim istoric din ultimii patru ani pentru moneda unica in raport cu leul romanesc.O tranzactie surprinzatoare a aruncat ieri moneda euro sub 3,4 lei, aceasta atingind cea mai mica valoare din ultimii patru ani: 3,38. Surse din mediul bancar vorbesc ca in urma cu doua zile o entitate inca neidentificata, probabil un minister sau un fond de investitii, a schimbat pe piata interbancara 100 de milioane de euro, ceea ce a determinat aprecierea masiva a leului.

Cursul mediu al pietei valutare interbancare comunicat ieri de BNR a fost 3,3801 lei noi pentru un euro, moneda unica europeana inregistrind o pierdere de 378 de unitati fata de sedinta valutara de miercuri. Cea de joi s-a deschis la 3,3950 lei/euro, iar apoi leul s-a apreciat pina la 3,3700 lei/euro. Ulterior, euro a revenit pina la 3,38 lei/euro, cind a calculat banca centrala media cursului euro/leu, dar in jurul orei 14.30 se faceau tranzactii la un curs de 3,3750-3,3780 lei/euro. Cotatia reprezinta un minim istoric al ultimilor patru ani, iar dolarul a ajuns la nivelul inregistrat in urma cu sapte ani. Prag psihologic doborit

Potrivit dealerilor din piata, spargerea pragului de 3,4 RON pentru un euro s-a produs din cauza unor factori cumulati ce au determinat vinzari puternice de valuta. Volumele tranzactionate au fost foarte mari. „Este vorba atit de executarea unor ordine comerciale venite din partea rezidentilor, ca urmare a reglarilor de conturi de sfirsit de an, dar si de speculatiile pe scaderea euro, si ca urmare a integrarii de la 1 ianuarie 2007", spune un dealer al unei banci comerciale. Executarea ordinelor de „stop-loss" a impins si mai tare euro pe tobogan, iar potrivit acelorasi operatori, mai este inca loc de evaluari.

Aprecierea leului casca deficitul

Deficitul de cont curent a fost in primele zece luni ale anului de 7,7 miliarde de euro, in crestere cu 48,3% fata de perioada similara a anului anterior, ca urmare a accentuarii dezechilibrului balantei comerciale, reiese din datele publicate joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Deficitul cu bunuri de consum a fost, in intervalul ianuarie-octombrie, de 8,7 miliarde de euro, dar in ceea ce priveste balanta serviciilor s-a inregistrat un excedent de 370 de milioane de euro.

La acest capitol, contributia semnificativa au avut-o domeniul „alte servicii" (598 de milioane de euro) si turismul (patru milioane de euro), transporturile contrabalansind cu 232 de milioane de euro. Anul trecut, serviciile inregistrau un deficit de 184 de milioane de euro.

ANEIR spera in interventia BNR

„Am ramas muti la acest curs. Este evident ca exporturile romanesti vor pierde in mod dramatic din cauza acestei caderi fara precedent a monedei euro fata de leu. E foarte simplu, exportatorii cumpara materie prima in lei si o vind in Uniune pe euro. Cu cit creste cursul leului, cu atit incasarile lor sint mai mici, pentru ca, potrivit legii, in Romania se fac plati exclusiv in lei", ne-a declarat Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

Potrivit lui Ionescu, toata lumea se astepta ca, la sfirsit de an, cursul euro sa fie in jurul a 3,53 lei. „Am crezut ca acest derapaj sub 3,5 lei va fi de scurta durata. Mai ales ca Guvernul a facut bugetul pe 2007 pe baza unui curs de 3,53 lei pentru un euro. Nu ne ramine decit sa speram ca Banca Nationala sa redreseze acest curs daca se vrea ca Romania sa mai poata exporta ceva", a spus Ionescu.