Producatorii de ciment din Romania au majorat nejustificat preturile, in acest an, pe fondul deficitului de materiale de constructii si al cresterii semnificative a pietei constructiilor, a declarat, ieri, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si
Producatorii de ciment din Romania au majorat nejustificat preturile, in acest an, pe fondul deficitului de materiale de constructii si al cresterii semnificative a pietei constructiilor, a declarat, ieri, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely, transmite Mediafax.
Piata nu e "reglata"
"Anul acesta ne-am chinuit sa cumparam ciment de pe Bursa de Marfuri pentru a reconstrui casele distruse de inundatii. Nu este normal sa avem o crestere a preturilor la ciment de 15-20%, in conditiile in care inflatia anuala este de 4,8-5%. Acest lucru inseamna ca ceva nu functioneaza si ca producatorii au profitat de boom-ul pietei constructiilor", a afirmat Borbely. "Trebuie sa asteptam ca piata sa se regleze si sa putem oferi cel mult semnale pentru a atrage cat mai multi investitori, concurenta dintre mai multi producatori urmand sa determine reducerea preturilor", a spus Borbely.
Pe de alta parte, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) arata, intr-un studiu recent privind taxele de mediu, ca "pretul cimentului in Romania este de trei ori mai mare decat pretul international"! In plus, CNP amintea ca "este posibil ca producatorii de ciment sa mareasca pretul chiar cu mai mult decat ar fi contributia noului impozit".
Piata romaneasca a cimentului este controlata de trei dintre principalele grupuri la nivel mondial, respectiv Lafarge - Franta, Holcim - Elvetia si HeidelbergCement - Germania. In urma unei investigatii initiate de Consiliul Concurentei in 2001, cele trei companii au fost amendate, anul trecut, cu 28,5 milioane de euro, in principal pentru ca au constituit un cartel pentru fixarea preturilor.
Producatorii: scumpirea a fost sub inflatie
"Lafarge comunica preturile sale in fiecare luna Consiliului Concurentei. Pretul mediu al cimenturilor noastre a ramas aproximativ identic pe durata intregului an 2006, acesta crescand cu mai putin decat procentul de crestere a inflatiei", se arata intr-o declaratie a companiei Lafarge.
Pe de alta parte, Mihai Rohan, director general al Carpatcement, a declarat ca "ultima modificare a preturilor de lista Carpatcement a fost efectuata la data de 01.01.2006. Aceste modificari de pret au survenit ca urmare a evolutiei pietei si a cresterii costurilor materiilor prime, a combustibililor si energiei". Pe parcursul anului 2006 preturile de lista au ramas neschimbate. Avand in vedere politica comerciala a companiei au fost efectuate modificari la preturile de comercializare in functie de piata, zona geografica, tipuri de ciment si modalitati de livrare (vrac sau saci). "In 2006, pretul mediu al cimentului Carpatcement a crescut cu 4% fata de 2005, informatie care poate fi confirmata si de catre Consiliul Concurentei, care, in ultimii 2 ani, a supravegheat atent evolutia preturilor la ciment. In aceste conditii, ne surprind afirmatiile ministrului Borbely", a mai spus Rohan.
De asemenea, compania anunta ca, in conformitate cu informatiile pe care le detine, pretul cimentului din Ungaria este la acelasi nivel cu cel din Romania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.