Cu o probabilitate maxima, astazi vom afla ca ultima banca comerciala de stat va merge la grecii de la NBG. Bancherii eleni mai cuceresc o reduta in Balcani.

Concurenta National Bank of Greece, ungurii de la OTP Bank au mai facut miercuri o declaratie destul de ciudata in contextul competitiei pentru preluarea pachetului majoritar la Casa de Economii si Consemnatiuni. „Achizitia Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) reprezinta pentru OTP un obiectiv mai putin important decit in urma cu sase luni, intrucit banca ungureasca nu vrea sa isi extinda activitatile cu orice pret", potrivit presedintelui OTP, Sandor Csanyi. Aceasta ultima referire in legatura cu privatizarea CEC se adauga uneia anterioare, potrivit careia reprezentantii OTP nu se asteapta ca statul roman sa ceara un pret „rezonabil" pentru banca.

Cine este National Bank of Greece

Lasind la o parte eventualitatea unei surprize de proportii, National Bank of Greece va fi anuntata astazi de catre ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, ca viitoare proprietara a CEC prin pre-luarea pachetului de 69,9% detinut de stat. NBG este cea mai veche banca comerciala greceasca si totodata virful de lance al celui mai puternic grup financiar bancar din Grecia. Banca detine 569 de sucursale in Grecia, dar este prezenta cu 761 de sucursale pe plan international. NBG este activa in 12 tari, controleaza 7 banci si alte 46 de companii. In Romania detine Banca Romaneasca, NBG Asigurari si Eurial Leasing. Grupul NBG a incheiat primele noua luni din 2006 cu un profit net de 791,4 milioane de euro, in crestere cu 48,8% fata de aceeasi perioada din anul trecut.

Interes versus dezinteres

Spre deosebire de dezinteresul din ce in ce mai manifest al OTP, achizitionarea CEC de catre o banca greceasca se inscrie intr-o strategie regionala. „Interesul pentru tarile din regiunea Balcanilor nu are doar o motivatie istorica, ci si una legata de oportunitatile ce vor deriva din aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana", spunea recent economistul-sef al Bancii Nationale a Greciei, Vassilis Panayotidis, care aprecia si ca economiile din Bulgaria, Romania, Serbia si Turcia au inregistrat o dinamica accentuata.

Zorba greceasca in bancile romanesti

Grecia ocupa, potrivit statisticilor BNR, pozitia doi dupa capitalul austriac ca loc de origine al participatiilor straine in sistemul bancar romanesc, cu o cota de 21%. Grecii au descins pentru prima oara in piata in 1993, cind, alaturi de BERD, au infiintat Banca Bucuresti redenumita in 2000 Alpha Bank. EFG Eurobank Ergasias SA detine peste 77% din capitalul social al Bancpost, dupa achizitionarea progresiva a pachetelor detinute de BERD, IFC si General Electric Capital. Pe piata bancara romaneasca mai sint active bancile grecesti Piraeus Bank si Egnatia Bank, banca Emporiki fiind recent preluata de francezii de la Credit Agricole.