Secretul celor mai uzuale intrebari din testul pentru redobandirea permisului de conducere sunt cele care fac referire la punctele de penalizare. Surse din Politia Rutiera ne-au precizat ca "trebuie citite in special articolele 100, 101 si 102" din noul Cod Rutier in care se precizeaza conditiile in care iei cele mai multe puncte de penalizare sau poti ramane fara permis.
Intrebarile frecvente din testul de examinare sunt legate de modul si cauzele care conduc la acordarea punctelor de penalizare. Cele mai multe puncte "le incasezi" in cazul in care ai incalcat articolele 102 si 103 unde se acorda pana la 20 de puncte. De obicei, intrebarile din chestionar fac referire la: cazurile in care se retine permisul de conducere, circulatia pe autostrazi, infractiuni in trafic, semnalizare, limitele de viteza, starea tehnica a autovehiculelor si conditiile in care se poate redobandi permisul. Articolele care trebuie citite cel mai des sunt 99 (clasa I, 1-3 puncte amenda- cand nu semnalizezi la schimbarea directiei, cand pietonii traverseaza neregulamentar, purtarea centurii de siguranta etc.), 100 (clasa II, 4-5 puncte amenda si suspendarea permisului pentru 30 de zile - cand mergi pe linia de tramvai, nu opresti la semnalele politistilor, treci pe rosu sau depasesti neregulamentar etc.), 101 (clasa III, 6-8 puncte si suspendarea pe 60 de zile a permisului - conducerea cu permisul expirat, neacordarea de prioritate sau nerespectarea regulilor la trecerea unei coloane oficiale), 102 (clasa IV, 9-20 puncte si suspendarea pe 90 de zile a permisului - baut la volan, trecerea neregulamentara la calea ferata, depasirea cu 50 kilometri a limitei admise etc.). Cele de la 103 fac referire la persoanele juridice.
Promovare, sub 10 la suta
Pentru a promova examenul de redobandire a permisului trebuie sa obtii cel putin 13 puncte din cele 15. "In primele doua zile ale acestei saptamani au fost cazuri in care oamenii au obtinut doar doua-trei puncte, iar intentia noastra este este ca omul sa citeasca si sa se familiarizeze cu noua legislatie", a declarat pentru ZIUA, comisarul Constantin Stroescu, din cadrul Brigazii de Politie Rutiera a Capitalei. Desi examenele "sunt foarte usoare", cum spun politistii, nici unul dintre cei chestionati in primele doua zile de examinare (luni si marti), nu au stiut sa treaca testul. Pana ieri doar 7 din cei 90 care au dat examen au reusit sa isi recapete permisul. "Multi nu au citit Noul Cod Rutier, iar altii nu cunosteau nici macar vechea legislatie", spun politistii. In toata tara, intre 1 si 16 decembrie, dupa intrarea in vigoare a noului cCod rutier au fost suspendate 4824 de permise.