La jumatatea anului numarul total de utilizatori ai serviciilor de telefonie a depasit 19 milioane fata de 15,6 milioane clienti la 30 iunie 2005, iar traficul total de voce in retelele de telefonie din Romania a ajuns la10,6 miliarde minute in cr
La jumatatea anului numarul total de utilizatori ai serviciilor de telefonie a depasit 19 milioane fata de 15,6 milioane clienti la 30 iunie 2005, iar traficul total de voce in retelele de telefonie din Romania a ajuns la10,6 miliarde minute in crestere cu 27% fata de prima jumatate a anului trecut, potrivit unui raport publicat azi Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC)
Evolutia a fost determinata de o crestere a traficului de voce realizat prin retelele furnizorilor alternativi de servicii de telefonie fixa cu 48%, precum si de cresterea volumului de trafic din retelele mobile de telefonie cu 25%, se arata in "Raportul privind sectorul de comunicatii electronice din Romania pentru perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2006", realizat de ANRC.
Serviciile de telefonie mobila din Romania numarau, la finele lunii iunie a anului trecut, 11,37 milioane de clienti, iar serviciile de telefonie fixa inregistrau 4,3 milioane de abonati.
Ponderea cea mai mare in traficul total de voce realizat prin intermediul retelelor publice de telefonie, respectiv 58%, este inregistrata de traficul realizat intre retelele mobile de telefonie.
Potrivit ANRC, volumul traficului de voce, inclusiv roaming, inregistrat prin intermediul retelelor mobile, s-a situat in perioada ianuarie - iunie 2005 la 4,1 miliarde de minute, in crestere cu 45% fata de perioada similara din 2004.
in ceea ce priveste structura traficului de voce initiat in retelele publice mobile, in functie de destinatie, traficul catre retelele proprii detine o pondere de 78,6%, in crestere cu 28,6% comparativ cu perioada similara din 2005.
Cota de piata a furnizorilor alternativi de telefonie fixa, calculata in functie de numarul de linii de acces instalate, a ajuns in perioada analizata la aproximativ 15%, cu un ritm de crestere de 50%.
Avansul numarului total de linii de acces se datoreaza cresterii numarului de linii instalate de catre furnizorii alternativi, in urcare cu 52% fata de sfarsitul anului 2005 si cu 273 % fata de 30 iunie 2005.
Numarul furnizorilor de servicii de acces la Internet a crescut in primele sase luni cu 17% fata de perioada similara a anului trecut. Dintre acestia, peste 800 reprezentau furnizori cu oferte comerciale de acces la Internet in banda larga, iar 1.138 ofereau servicii de acces dedicat.
In ceea ce priveste conexiunile la Internet in functie de largimea de banda furnizata, numarul acestora s-a majorat in primul semestru cu 58%, crestere datorata in mare masura evolutiei conexiunilor de acces dedicat la Internet in banda larga, care au inregistrat un avans de 82,5% fata de sfarsitul anului 2005, ajungand la aproximativ 690.000 la 30 iunie 2006, se precizeaza in raportul ANRC.
Autoritatea de reglementare semnaleaza cresterea constanta a ponderii conexiunilor de acces dedicat (aproximativ 32%) in numarul total de conexiuni de acces la Internet, in defavoarea conexiunilor de acces dial-up.
ANRC a elaborat raportul pe baza datelor statistice transmise de 1.850 de furnizori de retele si servicii de comunicatii electronice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.