Sedinta de ieri a CSM, la care a participat si presedintele Basescu, a adus Parchetului General ceea ce ii lipsea in mod vizibil: un regulament care sa-i ofere eficienta.

Sustinut in sedinta de procurorul general Laura Kövesi, regulamentul a fost aprobat numai dupa ce presedintele Basescu a insistat mai bine de o ora si i-a convins pe mem-brii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa nu amine votarea. Regulamentul aprobat ieri propune ca Parchetul General sa fie com-pus din doua directii (DNA si DIICOT) si patru sectii, fata de cele opt in trecut. Structura veche continea Sectia Indrumare si control, ce nu are temei, data fiind independenta procurorilor. Va fi desfiintata si Sectia Resurse Umane, unde lucreaza 38 de procurori, in vreme ce competentele privind cariera procurorilor tin de CSM.

Noua organigrama, in ianuarie

CSM va dezbate in ianuarie organigrama Parchetului General si abia atunci se asteapta discutii tensionate, nascute din teama unor procurori ca isi vor pierde posturile. Daca despre cele 49 de posturi vacante se stie ca vor fi distribuite in teritoriu, e inca neclar daca vor exista procurori ce-si vor pierde posturile, ori pentru ca sint ineficienti, ori pentru ca e nevoie de ei in alta parte, dupa cum a sugerat ministrul Monica Macovei : „In Anglia, la inceput de an, procurorii primesc o scrisoare prin care sint informati de un eventual transfer". Observatia a stirnit indignarea presedintelui Asociatiei Procurorilor, Sorin Stanescu. „Procurorii au dat concurs si nu e drept sa fie mutati la un Parchet de pe linga o instanta inferioara." Disputa s-a incheiat la interventia lui Basescu, dar, dupa tonul combatantilor, ea a parut mai degraba aminata.

Al doilea punct al intere-sului presedintelui, in ordinea consumului de timp, atentie si vorbe, a fost posibilitatea ca noul regulament „sa nu mai permita sa plece informatii trunchiate la presa, incit cel anchetat sa nu mai fie condamnat public inainte de a ajunge la instanta". Noul regulament interzice procurorilor sa transmita informatii presei altcumva decit prin biroul de presa, a explicat procurorul general.

Magistratii si presedintele au recunoscut ca nu au cum sa blocheze informatiile catre ziaristi, cita vreme contactul cu presa il fac adesea avocatii celui anchetat.