Politia a declarat ca luptele de la manastirea Esfigmenu s-au declansat cand un grup de calugari loiali Patriarhului Bartolomeu I au incercat sa infiinteze o noua biblioteca in incinta locasului de cult. Ei s-au confruntat cu calugarii manastirii res
Politia a declarat ca luptele de la manastirea Esfigmenu s-au declansat cand un grup de calugari loiali Patriarhului Bartolomeu I au incercat sa infiinteze o noua biblioteca in incinta locasului de cult. Ei s-au confruntat cu calugarii manastirii respective, care refuza recunoasterea lui Bartolomeu I ca lider spiritual al celor 250 de milioane de credinciosi ortodocsi din lumea intreaga. Rebelii se opun vehement imbunatatirii relatiilor dintre Biserica Ordotoxa Greceasca si Vatican si au atarnat un afis pe zidurile vechi de o mie de ani, in care il numeau pe papa Antihrist, ei nefiind de acord cu Bartolomeu, care, ales patriarh in 1991, a facut demersuri pentru apropierea de Vatican. Ranitii au fost transportati cu barca pentru ingrijiri medicale. Un calugar a fost tratat pentru rani grave la cap, alti doi prezinta vanatai minore si un al patrulea are probleme respiratorii din cauza faptului ca a inhalat spuma de la extinctoare, au declarat surse spitalicesti. Nu s-au efectuat arestari, insa trei calugari nu au mai primit dreptul de a reintra in biserica. Esfigmenu s-a izolat de restul celor 19 manastiri ale Muntelui Athos si s-a rupt de Biserica Ortodoxa inca din 1964. Aici locuiesc in jur de o suta de monahi care urmeaza strict traditiile calugaresti. Intr-un articol din ziarul grecesc Kathimerini, acestia erau descrisi ca "fanatici pe care nu ii intereseaza si nu recunosc nimic din ceea ce reprezinta lumea din afara". Recent, staretul manastirii, Methodius, a declarat ca refuza cele cinci milioane de euro oferite de catre Uniunea Europeana, afirmand ca cine ofera acesti bani sigur cere ceva in schimb. In orice caz, nu se stie daca acestia ar fi putut primi oricum banii, pentru ca statutul lor este foarte controversat.
Dupa conflict, atat Patriarhul Bartholomeu, cat si cea mai inalta Curte administrativa a Greciei au decis excluderea calugarilor care au intrat in conflict, insa acestia au refuzat sa se supuna. Manastirea Esfigmenu, unul dintre cele 20 de locasuri de cult de la Muntele Athos, este de mult timp scena disputelor dintre autoritatile Bisericii Ortodoxe si calugarii rebeli. In octombrie, o judecatorie din Salonic a condamnat la doi ani cu suspendare pe noua calugari si fosti membri ai Manastirii care ocupasera abuziv birourile de la Esfigmenu. Sectiile de Politie de la Muntele Athos si de la Poligiros au trimis acum ofiteri in zona pentru a aplana scandalurile.
Staretul manastirii, Methodius, a declarat miercuri seara ca monahii au fost provocati. "Am fost atacati si a trebuit sa raspundem", a spus el. "Ar trebui sa le fie rusine sa se numeasca calugari". La randul lor, cei de la Manastirea Esfigmenu au postat pe Internet un comunicat in care declara ca au fost atacati brutal de catre "calugari impostori". (M.BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.