Incepand cu anul 1993, colonelul SRI Corneliu Paltanea si ulterior adjunctul sau, Daniel Bucur, au facut afaceri ilegale cu petrol de la Rafinaria ASTRA. Pentru serviciile aduse conducerii institutiei, Paltanea a ajuns comandantul prahovean al SRI. C
Incepand cu anul 1993, colonelul SRI Corneliu Paltanea si ulterior adjunctul sau, Daniel Bucur, au facut afaceri ilegale cu petrol de la Rafinaria ASTRA. Pentru serviciile aduse conducerii institutiei, Paltanea a ajuns comandantul prahovean al SRI. Cei care au curatat dosarele multor inculpati in dosarul "Petrolul" sunt procurorii Gheorghe Muscalu si Constantin Placinta. In acest caz au fost retinuti, in vederea urmaririi penale, 23 de inculpati. Dintre acestia, nici unul nu se mai afla astazi in spatele gratiilor.
Scandalul a izbucnit in iulie 2002, din cauza omului de afaceri prahovean Florin Mihai, administrator al SC SPM SRL. Acesta s-a adresat mai multor institutii ale statului si presei, reclamand faptul ca a fost inselat cu 28,5 miliarde de lei de omul de afaceri Dan Getoiu si altii, cu un cec fara acoperire. Mihai a recurs la acest demers disperat la cinci luni dupa ce depusese o plangere penala impotriva respectivului, pe care procurorii prahoveni o facusera pierduta. In continuare, la data de 18 iulie 2002, Mihai depune o noua plangere penala impotriva respectivilor, dar si a procurorilor care musamalizau escrocheria, trimitand-o Parchetului prin posta, cu confirmare de primire. Exact a doua zi, omul este arestat in urma dispozitiei procurorului Constantin Placinta, unul dintre cei mai reprezentativi mafioti reclamati de acesta. La 23 iulie, Doru Trifoi, secretar de stat in Ministerul Justitiei la acea vreme, reclamat si el in plangerea penala, isi da demisia si, spre propria-i surpriza, aceasta ii este acceptata cateva zile mai tarziu.
Magnatul intangibil
Din acest moment, subordonatii penalului Placinta au inceput sa fabrice dovezi impotriva lui Florin Mihai, pentru a putea spera la o condamnare a acestuia. Intre timp, Constantin Placinta fusese detasat la Bucuresti, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), pentru serviciul adus cauzei privind arestarea reclamagiului pagubit. Intr-o singura zi (25 iulie 2002) au fost audiate cinci persoane, care toate au declarat ca singura vinovata pentru escrocheriile descoperite la Rafinaria ASTRA este Elena (Marylene) Botezatu. Nicidecum Ioan Niculae, dupa anul 1997 cand a obtinut controlul rafinariei. Au fost dispuse alte arestari in cauza, dar magnatul, a carui implicare nu putea fi contestata in vreun fel, a iesit basma-curata. De fapt, acesta a fost protejat de Muscalu si Placinta, procurorii care au instrumentat dosarul 239/P/2002, PICCJ - Sectia de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog, care au disjuns cauza in ceea ce-l privea pe magnatul zimnicean. Interesant este faptul ca toti retinutii in aceste dosare, printre care si Mihai, au fost pusi in libertate, dupa ce au inceput sa depuna declaratii care mai de care mai incendiare.
Memoriu fara raspuns
Iata si ce i-a transmis, anul trecut, Florin Mihai lui Traian Basescu, intr-un memoriu care a ramas fara raspuns si care se referea la modul in care procurorii Muscalu si Placinta au instrumentat dosarul "Petrolul". "Documentele au fost multiplicate in scopul de a ingrosa copertile dosarului, pentru a crea impresia ca este vorba despre unul amplu. Acest lucru a fost gandit pentru ca nici un judecator sa nu se poata descurca in noianul de hartogarie, supradimensionat artificial, cu intentia vadita de a-l forta pe judecator sa accepte parodia lor de rechizitoriu. Procurorii Constantin Placinta si Gheorghe Muscalu au procedat la fel si in privinta umflarii asa-ziselor prejudicii, pe care le-au calculat din burta, depunand o serie de inscrisuri la dosar care n-au nici o legatura cu cauza si, in plus, sunt calculate eronat", se arata in memoriul lui Florin Mihai.
De ce tace presedintele?
Cu toate ca actualul chirias de la Cotroceni cunoaste cu exactitate afacerile ilicite ale lui Niculae, el a tacut si tace in continuare, in mod cat se poate de ciudat. In anul 2002, primar general al Capitalei pe-atunci, Basescu a adus la adresa lui Ioan Niculae cateva acuzatii grave, privind mituirea unor membri ai Guvernului Nastase, astfel incat Societatea Nationala "Tutunul Romanesc" sa fie scutita de datorii. Ceea ce s-a intamplat. Reactia magnatului a fost dura, acesta amenintandu-l pe primar cu judecata. O vreme, fostul presedinte al PSD a lasat-o mai moale, dar in campania prezidentiala a rabufnit din nou. Una dintre promisiunile electorale ale acestuia s-a referit la clarificarea modului in care Niculae a pus mana pe gratis pe "Tutunul Romanesc". De ce nu s-a tinut Basescu de cuvant, ramane un mister.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.