Romania este o tara in care inca infloresc sute de firme de paza si protectie. Avem bodyguardul clasic, cu ceafa groasa, miini care nu se pot lipi de corp din cauza grosimii. Mai sint bodyguarzii „slim", cu ochi ager, ceva mai discreti, care nu apar „la intimidare". In jurul politicienilor infloresc tot soiul de servicii de paza. Cartierele sint impinzite de Loganuri cu jandarmi care asigura protectia cetateanului. Au inceput sa apara din ce in ce mai multe camere de securitate. Si nu ma simt deloc mai sigur. Asadar, pofta de „paza si protectie" exista. Sint sigur ca, daca un om de rind ar incepe sa fluiere in Parlament, s-ar trezi in cap cu zece gealati fara alt avertisment. In schimb, Vadim Tudor isi organizeaza trupele de atac ca-n curtea scolii fara sa se bage nimeni din fortele de ordine. Aici intervine cealalta mare forta romaneasca: „gura mare".

Se pare ca ne e frica de oamenii cu muschi si de gurile mari. Acestia se inteleg tacit si-i oprima pe ceilalti. Cazul agresiunilor lui Vadim din Parlament nu e izolat. Am vazut de sute de ori barbati coborind din masini si agresind soferi sau, mai ales, soferite. Am vazut si auzit nenumarate cazuri in care femeile tinere sint agresate chiar de jandarmi.

Semnul civilizatiei mi-a fost dat de relatarile din presa straina despre ce s-a intimplat luni in Parlament. Nimeni nu parea impresionat de gura mare a lui Vadim. In schimb, presa din Romania a fost de-a dreptul isterizata. Au fost multi care chiar au spus ca totul a fost compromis de doua flueire si trei steaguri. Intr-o lume normala gurile mari sint lasate sa se raceasca de pomana (sau arestate discret, fara alte discutii - as da afara tot ce inseamna paza in Parlament, daca mi-ar sta in putere), in Romania gurile mari sint inca ascultate.

Daca dintr-un mertan negru ar cobori un domn cu lant de un kg si ar incepe sa injure, sa urle si sa bata, nimeni n-ar interveni. Se repeta situatia din Parlament tot timpul, in fiecare zi, in fiecare colt de Romanie. E sugestiv faptul ca Vadim agresa direct, in timp ce oamenii civilizati se uitau derutati dupa fortele de ordine. Nu au venit. Nu vin niciodata. Cind vor veni, se cheama ca vom mai fi intrat putin in UE.