Romanii care vor sa-si deschida o firma in strainatate trebuie sa faca dovada unor cistiguri anuale minime in Romania.

Romanii care vor sa mearga in Europa si sa-si deschida propria firma acolo trebuie sa indeplineasca un set foarte precis de conditii, potrivit unui comunicat remis ieri de Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS) din Ministerul Muncii. Pentru Italia, cei care doresc sa puna pe picioare o afacere trebuie sa faca dovada ca au un venit mediu anual de 8.400 de euro, realizat in Romania, sa detina o locuinta, proprietate personala sau inchiriata pe teritoriul Italiei, precum si un atestat din partea Camerei de Comert competenta teritorial. In plus, pentru infiintarea unei societati comerciale trebuie solicitat Codul fiscal al firmei de la Agentia de Intrari din Italia, iar in 30 de zile de la inceperea activitatii este obligatorie inscrierea firmei la Registrul Firmelor din cadrul Camerei de Comert, se mai arata in comunicatul DMS. Pentru aceasta, sint necesare alte acte, cum ar fi o cerere, un document de identitate, permisul de sedere valabil si un timbru fiscal de 14,62 euro. Anual, firmele inscrise in acest registru au obligatia sa plateasca anual Camerei de Comert competente teritorial o suma stabilita in functie de cifra de afaceri.

Registre pentru fiecare activitate

In afara de inregistrarea afacerii la Registrul Firmelor, romanii vor trebui sa-si inscrie firma si in diferite registre, albume sau liste, specifice activitatii, cum ar fi, de exemplu, registrul mediatorilor, registrul agentilor si reprezentantilor de comert, registrul expeditorilor, registrul comisionarilor si mandatarilor, registrul estimatorilor si evaluatorilor publici. Insa cu trei luni inainte de a incepe activitatea propriu-zisa este necesar atestatul de la Camera de Comert teritoriala, din care sa rezulte ca nu exista motive care sa impiedice eliberarea autorizarii, licentierii, aprobarii sau inscrierii intr-un anume registru sau album prevazut pentru desfasurarea respectivei activitati, potrivit Departamentului pentru Munca in Strainatate.

Mai putine conditii pentru Germania

In Germania, oricine isi poate deschide o afacere dupa 1 ianuarie, indiferent de nationalitate sau de locul de resedinta, potrivit DMS. Romanii se pot lansa ca oameni de afaceri sau ca independenti. Ei se pot incadra in categoria oamenilor de afaceri cu activitati reduse daca obtin cistiguri de maximum 250.000 de euro anual si atunci afacerea se inscrie doar in Registrul Comercial al Oficiului de autorizare comerciala. Daca obtin cistiguri peste aceasta limita, devin oameni de afaceri cu activitati comerciale si trebuie sa-si inregistreze firma la Oficiul local de autorizare comerciala. Pentru afacerile pe domenii specializate, ca si in cazul Italiei, firma trebuie inscrisa si in registrele specifice.