Satui ca la mormintul fiului lor sa aprinda in fiecare an luminari fosti securisti si comunisti deveniti revolutionari cu acte, parintii unui tinar cazut in Revolutia din 1989 la Brasov vor sa-l mute in alt cimitir.

Elena si Nicolae Vlase, parintii unui erou-martir al Revolutiei, vor sa-si deshumeze fiul aflat in Cimitirul Eroilor din centrul Brasovului si sa-l inmorminteze in alta parte. Demersul, spun ei, reprezinta o ultima forma de protest fata de reaua-credinta a oficialitatilor, care nu vor aflarea adevarului. Atit in privinta modului in care a murit fiul lor, dar si pentru lamurirea evenimentelor din ’89.

„Coroane de la militieni si securisti"

De aproape 17 ani, sotii Vlase incearca sa afle cum a murit fiul lor, Nicusor (foto), in virsta de 19 ani. Pentru ca nu au acceptat sa faca parte din asociatii in care adevaratii revolutionari erau amestecati cu impostori si pentru ca au incercat sa elucideze felul in care a fost ucis fiul lor, cei doi brasoveni spun ca au fost permanent sicanati si umiliti.

„Nu vom merge la comemorarea de pe 22 decembrie si vom incepe demersurile pentru a ne dezgropa copilul. Nu mai vrem sa ne alaturam falsilor revolutionari. Au ajuns militienii si securistii sa depuna coroane pe mormintele copiilor ucisi in ’89, oameni care, de fapt, i-au ucis. Prea multi fosti militieni si securisti au ajuns sa fie revolutionari", se plinge Elena Vlase.

„Am fost mintiti"

„Pentru ca am incercat sa aflam adevarul despre moartea copilului nostru, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor nu vrea sa ne preschimbe certificatele de urmasi ai unui erou-martir. De doi ani ne tot solicita alte date. Mai nou, ne cer sa le spunem in ce zi, la ce ora, in ce loc si imprejurare a murit Nicusor. Dar noi tocmai pentru asta luptam, sa aflam adevarul", mai spune mama eroului.

Legat si torturat?

In decembrie ’89, Nicusor Vlase a fost ucis in circumstante inca neelucidate. Oficial, el a fost impuscat in noaptea de 22 spre 23 decembrie, in jurul orei 3.00, in fata hotelului Capitol. Deoarece glontul l-a lovit deasupra genunchiului sting, medicii legisti au stabilit ca tinarul a murit din cauza hemoragiei provocate de sectionarea arterei femurale.

Cadavrul lui a fost gasit insa abia pe 27 decembrie, la morga. Parintii eroului-martir sustin ca, pe 27 decembrie, rana inca singera, iar corpul era moale. Mai mult, pe palmele si timplele lui Nicusor erau vizibile urme maronii, cum sint cele de la electrozi, iar incheieturile aratau ca si cum tinarul ar fi fost legat la miini.

„Am scapat de ticalosi"

Pe 21 decembrie, cind au iesit in strada muncitorii de la ICA-Ghimbav, Nicusor li s-a alaturat, iar pina in dimineata zilei de 22 decembrie s-a aflat in zona actualei Prefecturi. Apoi, s-a intors acasa si a povestit ce se intimplase. Observase ca in multime erau tineri, poate ceva mai mari decit el, care comunicau intre ei prin statii de emisie, ascunse sub reverul hainei.

Inainte sa plece din nou in centrul orasului, si-a asigurat parintii ca nu va pati nimic si ca, mai mult ca sigur, in Brasov nu se va trage. „Am scapat de ticalosii astia", au fost ultimele cuvinte spuse parintilor.

Seful trupelor de Securitate, revolutionar

Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politic Brasov, Octav Bjoza, dezvaluia, in urma cu o saptamina, ca mai multi reprezentanti ai sistemului represiv de dinainte de 1989 detin certificate de revolutionar. Printre acestia se numara col. Ion Lupu, seful trupelor de Securitate din Brasov, mr. Mihai Brebenel, seful plutoanelor de interventie ale Militiei in situatii speciale, Ioan Dustinta, Biroul de Paza si Ordine al Militiei Brasov, si maiorul de Securitate Nicolae Paraschiv, actualul secretar al Primariei Brasov.