Cel mai placut moment in asteptarea zilei de Craciun este impodobirea bradului, eveniment la care intreaga familie vrea sa fie prezenta. Desi alegerea bradului este o misiune dificila (natural sau artificial?, mic sau mare?), trebuie sa recunoastem ca oferta este mare si in cele din urma vom gasi exact ce avem nevoie. Bani sa avem!
In decorarea unui brad practic nu exista reguli si nici nu avem nevoie de ele, dar un sfat nu strica niciodata. Oricum imaginatia si gustul nostru sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le urmam!
Daca am ales bradul nu ne mai ramane decat sa incepem sa-l impodobim.
Exista si o ordine a aplicarii decoratiunilor: mai intai se aseaza luminitele, apoi ghirlandele, decoratiile si, la final, "zapada artificiala".
Lumanarile si beteala nu pot lipsi, iar ornamentele trebuie sa abunde. Orice amestec de culoare este permis, dar accentele de rosu, in contrast cu dominanta verde, alaturi de auriu, sunt cele care confera bradului un aer vesel, sarbatoresc si totodata maiestuos.
Bradul se mai poate orna folosind doar globuri si beteala sau panglici de aceeasi culoare - rosii, argintii, aurii, albastru ultramarin sau orice alta culoare care se afla intr-o relatie potrivita cu verdele cetinii si culoarea dominanta a camerei.
Pentru prinderea globurilor va recomand agrafe pentru hartie desfacute
Globurile de dimensiuni mari se pot plasa pe crengile de jos, iar in ordinea descrescatoare a marimii lor, se vor distribui spre varf;
Este bine sa alternam formele si culorile;
Beteala se poate aseza circular de sus in jos sau invers prin prinderea ei pe varfurile crengilor sau pornind din varf spre baza si incercand sa realizam un con argintiu sau auriu;
Cu siguranta bradul nostru trebuie sa aiba si un varf
Luminile sunt cu adevarat importante pentru a adauga vraja si stralucire bradului in timpul serilor si noptilor de sarbatoare.

Ce este la moda?!
Pentru decorarea bradului, anul acesta, se poarta panglicile colorate, brodate, dantelate, cu paiete sau margele, cu grosimi si preturi variind intre 0,5 si 5-6 cm, respectiv 2-6 RON. In voga sunt in acest sezon fluturii si florile, crengutele cu frunze si flori artificiale, care se agata in brad la fel ca globurile. Globurile din sticla si plastic sunt inlocuite de cele din catifea, cu paiete sau margele lucrate manual, ale caror preturi variaza intre 50 de bani (noi) si 13 lei, tot noi. Crengutele si florile sunt ceva mai scumpe, cam 7,5 lei. Desigur, putem cumpara si imitatii de conuri de brad sau un ren din retea metalica cu becuri in interior, care costa peste 3 milioane de lei vechi, mosi Craciuni si arlechini muzicali, de asemenea foarte in voga, mici si mari, cutii muzicale cu arlechini si multe altele.

Obiceiul impodobirii bradului de Craciun a venit la romani din nordul Europei, fiind adoptat mai cu seama de cei instariti. La inceput, bradul era impodobit cu mere, nuci vopsite si conuri aurite. Incepand cu secolul trecut, au aparut podoabe confectionate ca mici jucarii. Tot cam atunci au aparut si globurile, devenite repede traditionale. Lumanarile au inceput sa fie folosite la decorarea bradului de Craciun in secolul al XVIII-lea, in Germania, si simbolizau focurile solstitiale din antichitate.