Crema si blatul Romaniei au gasit subiectul unui exploziv piure democratic de opinii: „Zece pentru Romania", cine sint ei, care ar fi trebuit sa fie si cum l-a cenzurat Tatulici pe Basescu.

Cistigatorul cistigatorilor, Traaaian Basescu!, i-a lasat cu ochii in soare pe cei de la Realitatea, transmitind in ultima clipa, prin fax, ca nu vrea premiul, daca „prin absurd" i-ar fi fost acordat. In Romania de azi un asemenea gest echivaleaza cu o lovitura de stat. Basescu si l-a permis. Dupa o uriasa campanie facuta in comun de Realitatea TV si de influentul cotidian „Evenimentul zilei" despre cei mai cei dintre romanii in viata, presedintele Romaniei isi ingaduie sa stea acasa in noaptea noptilor. Si asta nu oricum, ci razgindindu-se, in timp ce sepepistii ii pazeau locul si ii tineau pregatit culoarul unei intirzieri de presedinte ocupat. Cu igienic regret banuiesc ca Tatulici n-a minarit aceste clasamente, la categoriile „votati de intregul popor" si la vreo doua dintre cele „votati de colegii de breasla". La fel cum sint convins ca C.T. Popescu, transmitind premiul sau unuia dintre reporterii de la „Gandul", si-a jucat in continuare rolul ziaristului care nu mai vrea onoruri, dupa demisia de la Clubul Roman de Presa, desi cu siguranta ca si-a provocat o intensa suferinta prin ceea ce si-a impus sa nu faca. Sau poate ca C.T. Popescu a descoperit bucurii masochiste.

Nu cred ca Basescu a preferat sa se duca acasa, nu la Ateneu, din cauza ca marele sau adversar, CTP, si-a refuzat premiul. Cu citeva zile in urma, premiat de „VIP", intr-o ceremonie mult mai putin mediati-zata, la care totusi s-a dus, Basescu si-a adus aminte ca e presedinte si a declarat ca nu mai vrea sa fie ales din acest motiv omul anului, pregatind terenul pentru marea teapa de la Ateneu. Daca n-ar fi fost el cel care a inaugurat moda conferintelor de presa din weekend, pe cind era primar sub premieratul lui Adrian Nastase, cel care confisca zilele de lucru ale saptaminii, as fi zis ca lui Basescu i s-a aplecat de atita mediatizare. Asa ca nu-mi ramine decit sa cred ca 1. la ora asta Basescu se simte atit de puternic, incit i se rupe de marea campanie mediatica incheiata cu premierile de la Ateneu. 2. prevenit poate de clasamentul politicienilor, in care pe locul doi se afla Becali, iar prin preajma Vadim Tudor si Ion Iliescu, Basescu a rupt pisica acestui clasament, aruncindu-l in deriziune: „Dati premiul celui de pe locul doi, sau trei, sau patru etc." l-a sfatuit el prin fax pe Tatulici. 3. a intuit ca a sosit momentul sa faca un pas inapoi, pentru a-i lasa fara munitie pe cei care il acuza ca a acaparat si scena publica, si esichierul politic, si clasamentele de sfirsit de an. Iar cu acest prilej a anticipat corect ca are mai mult de cistigat refuzind un premiu decit daca s-ar fi dus sa-l primeasca.