Initiatorul Apelului de condamnare a regimului comunist din Romania, Sorin Iliesiu, subliniaza, intr-un interviu acordat ziarului nostru, importanta documentului elaborat de comisia speciala, apreciind ca acesta va deveni un "reper si un model int
Initiatorul Apelului de condamnare a regimului comunist din Romania, Sorin Iliesiu, subliniaza, intr-un interviu acordat ziarului nostru, importanta documentului elaborat de comisia speciala, apreciind ca acesta va deveni un "reper si un model international". "Se impune adoptarea urgenta a legii lustratiei"; "prin televiziune s-au facut majoritatea diversiunilor la revolutie"; "regimul politic instalat dupa caderea oficiala a comunismului a fost de esenta neocomunista"; afisarea in public a simbolurilor si insemnelor comuniste trebuie interzisa - sunt cateva din numeroasele exemple in care autorii raportului spun lucrurilor pe nume.
Comunismul a fost, iata, condamnat in mod oficial. Raportul starneste controverse. Dvs. sunteti multumit de forma finala a documentului?
Este o premiera mondiala, singurul document de stat de o asemenea anvergura. Nicaieri in lume comunismul nu a fost condamnat in baza unui asemenea raport. Nici nazismul nu a avut parte de un asemenea raport de condamnare. Raportul va deveni un reper si un model international. Ca o satisfactie personala, mentionez ca cele 21 de capete de acuzare ale Raportului propus de mine in octombrie 2005, publicat imediat de ZIUA, au fost preluate aproape identic atat in Raportul final, cat si de discursul de condamnare al presedintelui Romaniei. Demersul meu anticomunist a inceput in aprilie 2005 prin "Proclamatia pentru Romania" publicata de ZIUA pe prima pagina (n. red. - vezi facsimil). Mi s-a spus ca sunt un visator super-naiv. Chiar si in martie 2006, cand am reusit sa adun in jurul apelului meu peste 500 de personalitati, peste 40 de ONG-uri si peste un milion de sindicalisti mi s-a spus ca n-am nici o sansa. Dar presedintele Basescu a confirmat din plin increderea mea. Sunt convins ca presedintele va fi consecvent cu el insusi.
Am infierat comunismul pe hartie, dar slujbasi ai regimului totalitar stau inca bine-mersi in institutiile democratice, inclusiv in Parlament. Vedeti posibil un proces al comunismului sau macar o cale practica de indepartare a acestora din prim planul vietii publice?
Evident ca da. Citez din concluziile raportului: "Declararea crimelor si abuzurilor regimului comunist - in baza dovezilor existente - ca fiind crime impotriva umanitatii si, in consecinta, imprescriptibile juridic". "Avand in vedere criminalitatea si nelegitimitatea regimului comunist, se impune adoptarea urgenta a legii lustratiei".
Ati afirmat, recent, ca Raportul contine o serie de "surprize".
Dati-ne cateva exemple.
"In perioada care a urmat imediat dupa 22 decembrie 1989, grupul care a preluat puterea a deturnat caracterul pronuntat anticomunist al revolutiei, prin subminarea demonstratiilor spontane populare anticomuniste, prin cenzurarea mesajelor anticomuniste in cadrul emisiunilor televiziunii, care devenise <<cartierul general>> al unei <<telerevolutii^ in premiera mondiala. Prin televiziune s-au facut majoritatea diversiunilor, cea mai eficienta fiind reprezentata de <<pericolul de moarte>> omniprezent intruchipat de <<teroristii fideli dictatorului Ceausescu>>; acesta a fost arestat in 22 decembrie, intr-o unitate militara din Targoviste. Pericolul parea total credibil intrucat in perioada 22-27 decembrie au fost inregistrati 942 de morti si mii de raniti. Majoritatea au fost ucisi si raniti pe strazile din centrul Capitalei si al altor orase martirizate ca urmare a acestei diversiuni. Ulterior nu a fost acuzat si judecat nici un terorist".
"Adevarata carta a revolutiei din decembrie 1989 a fost Proclamatia de la Timisoara care a consacrat idealurile anticomuniste ale revolutiei. La data de 22 aprilie 1990 in Piata Universitatii din Bucuresti a demarat cel mai lung miting anticomunist din istorie - 52 de zile si nopti fara intrerupere. In iunie 1990, manifestatia a fost reprimata cu o bestialitate fara precedent, socand intreaga lume civilizata si compromitand extrem de grav imaginea Romaniei. Diversiunea etnica din martie 1990 de la Targu-Mures, care a vehiculat fara temei real ideea ca <<ungurii vor sa ia Ardealul>>, a constituit pretextul infiintarii SRI pentru a apara unitatea nationala a statului, aflata, chipurile, in pericol. Fosta Securitate a fost astfel reactivata in mare masura. Represiunea tipic comunista a manifestatiei din Piata Universitatii, a presei libere, a partidelor democratice si a societatii civile a fost organizata de catre puterea politica cu implicarea SRI, a Armatei si a Politiei. Potrivit declaratiilor generalului-magistrat Dan Voinea, care a cercetat, prin Ministerul Justitiei, evenimentele din iunie 1990: <<SRI e foarte implicat. In aducerea minerilor, in represiune, in conducerea minerilor prin Bucuresti. Dar SRI-ul mai e implicat in monitorizarea manifestatiei din Piata Universitatii si a avut asa-numitul grup Dambovita care a actionat permanent in Piata>>. <<S-a dorit instaurarea terorii>>. <<A fost un atac terorist, prin implicarea acestor forte intr-o actiune violenta, care nu a fost justificata de imprejurarile politice>>. <<Represiunea din 13-15 iunie 1990 este urmarea celei din decembrie 1989, pentru ca a fost indreptata impotriva aceluiasi gen de manifestanti>>. <<In decembrie 1989 scopul era deturnarea caracterului anticomunist al revolutiei si peluarea puterii prin teroarea instalata>>. Putem conchide ca regimul politic instalat dupa caderea oficiala a comunismului a fost de esenta neocomunista (...)".
"Regimul comunist din Romania a fost ilegitim si criminal. Condamnand acest regim, statul democratic roman condamna instrumentele acestuia, in primul rand Partidul Comunist Roman si Securitatea, precum si persoanele responsabile pentru neligitimitatea si criminalitatea comunismului. In cazul Securitatii, a fost vorba de o institutie criminala si terorista, de la inceput si pana la sfarsit. Securitatea a fost subordonata conducerii centrale si teritoriale (regionale/judetene) a partidului comunist (PMR/PCR). In consecinta, acestea au reprezentat structuri cu scopuri represiv-criminale, actionand de regula prin intermediul Securitatii.
Comunismul a cazut doar oficial la 22 decembrie 1989. Neoficial, structuri, dar mai ales metode si mentalitati comuniste au continuat sa existe sub diferite forme, unele extrem de grave, pe care avem datoria sa le prezentam tocmai pentru ca ele reprezinta forme de manifestare ale vechiului regim, transfigurat, insa nu transformat fundamental.
Astfel, Comisia propune sefului statului sa ia in consideratie necesitatea de a analiza in mod riguros, stiintific, evenimentele din decembrie 1989 si postdecembriste, direct legate de regimul comunist, inclusiv prin finalizarea in regim de urgenta a cercetarilor incepute prin justitie. Aceste evenimente sunt urmatoarele: a). reprimarea manifestatiilor anticomuniste din perioada decembrie 1989 - aprilie 1990; b). diversiunea etnica de la Targu-Mures din martie 1990; c). reprimarea manifestatiei anticomuniste din Piata Universitatii din Bucuresti (din 13-15 iunie 1990); d). <<mineriadele>> din 1991 si 1999. Toate acestea au fost diversiuni si manifestari tipic comuniste. Consideram necesara formarea unei comisii de studiere a <<mineriadelor>> (din 1990, 1991, 1999) si, in primul rand, a celei din 13-15 iunie 1990. Consideram necesara formarea unei comisii de studiere a reprimarii revoltelor muncitoresti din Valea Jiului (1977) si din Brasov (1987)".
"Consideram ca se impune recunoasterea oficiala a caracterului anticomunist al Revolutiei din decembrie 1989. Totodata, se impune recunoasterea oficiala a Proclamatiei de la Timisoara, precum si a manifestatiei anticomuniste din aprilie-iunie 1990 care a avut loc in Piata Universitatii din Bucuresti, ca momente constitutive si reprezentative ale Revolutiei anticomuniste inceputa in decembrie 1989. Deturnarea caracterului anticomunist al revolutiei din decembrie 1989 si reprimarea manifestarilor anticomuniste au constituit acte deliberate de asfixiere a pluralismului democratic si tentative de restaurare a unui regim autoritar, de tip dictatorial".
"Interzicerea afisarii in public a simbolurilor si insemnelor comuniste (steaua rosie, drapelul rosu cu secera si ciocanul, stema RPR, respectiv RSR) cu exceptia contextului educativ antitotalitar".
"...fostii activisti comunisti de frunte, fostii conducatori ai Securitatii, ai Militiei, si ai Ministerului de Interne, ai "Justitiei" comuniste, fostii tortionari sa nu poata beneficia de pensii peste nivelul minim al populatiei".
"Revizuirea manualelor scolare si introducerea in programele de invatamant a unui curs obligatoriu de studiere a represiunii comuniste".
Dupa ce Romania a infierat comunismul, credeti ca sansele de materializare a Apelului pentru condamnarea internationala a neligitimitatii si criminalitatii comunismului - un alt proiect al dvs. - au crescut?
Argumentul decisiv pentru implinirea Apelului pentru condamnarea internationala este tocmai existenta si calitatea "raportul de tara" al Romaniei referitor la criminalitatea si nelegitimitatea regimului comunist. Toate fostele tari comuniste, fiecare fosta republica sovietica, trebuie sa urmeze exemplul Romaniei, astfel incat sa existe documentele oficiale necesare condamnarii internationale a criminalitatii si nelegitimitatii comunismului, asa cum am propus in Apelul lansat in 17 Mai 2006, semnat pana in prezent de numeroase personalitati din intreaga lume, in frunte cu Vladimir Bukovsky - simbolul international al luptei anticomuniste. Alexander Litvinenko, fost locotenent-colonel KGB-FSB, fost detinut politic refugiat in Marea Britanie, este unul dintre semnatarii apelului, pe care l-a semnat cu zece zile inainte de a fi otravit. Tanarul defector Litvinenko a murit din cauze legate - probabil - de investigatiile sale referitoare la asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia - extrem de critica la adresa crimelor tipic comuniste. Acest apel, lansat la 17 ani de la caderea oficiala a comunismului, trebuie implinit cat mai curand posibil pentru a pune capat criminalitatii comunismului. Am trimis apelul, cu confirmare de primire, destinatarilor lui: Organizatia Natiunilor Unite, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, Congresul SUA. L-am trimis si unor personalitati de prim rang precum Papa de la Roma. Sunt sigur ca o eventuala "neutralizare" a mea ar fi de-acum tardiva si ar precipita implinirea apelului intr-o forma radicala.
Cu ce impresie ati ramas dupa discursul de condamnare a comunismului rostit de presedintele Basescu in fata Parlamentului?
Cei care au incercat sa impiedice prin mijloace tipic comuniste rostirea discursului de condamnare a regimului politic care a stabilit recordul mondial in criminalitate - 100 de milioane de oameni ucisi in numele comunismului - sunt condamnabili din multe puncte de vedere. Printre altele, au comis in mod indirect infractiunea de apologie a crimelor comunismului, condamnat pentru 20 de capete de acuzare. Cel mai trist este ca nu s-au sfiit sa faca acest lucru chiar in zilele in care comemoram una dintre cele mai teribile crime ale comunismului mondial: masacrarea propriilor cetateni in timpul Revolutiei din 1989, cand, spre deosebire de toate celelalte foste tari comuniste din Europa in care comunismul a cazut aproape fara nici o victima (!), Romania a fost singura tara in care inlaturarea comunismului s-a facut cu varsare de sange, populatia civila pasnica si neinarmata fiind masacrata: peste 1100 de morti si peste 3300 de raniti. Daca Justitia de astazi a Romaniei nu va reactiona imediat si energic, Uniunea Europeana s-ar putea sa ne excluda inainte de-a ne include. Ar fi pacat de sangele varsat...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.