Consilierul prezidential spera ca performantele, chiar daca nu vor avea notorietatea celor din gimnastica, sa devina mai vizibile de la inaltimea postului de presedinte al Agentiei Nationale pentru Sport.

Ati demisionat de la Cotroceni?

Nu este vorba de demisie, ci de incetarea raporturilor de munca. Momentan, sint inca la Cotroceni. Pina ce primul- ministru Calin Popescu Tariceanu nu va semna hotarirea de guvern de numire a mea ca presedinte al Agentiei Nationale pentru Sport, iar aceasta nu va fi publicata in Monitorul Oficial, voi continua sa-mi exercit functia de consilier prezidential pe probleme de sport.

Pentru Tariceanu, sportul nu a fost o prioritate. Credeti ca prin noua functie pe care o veti detine, cea de presedinte al ANS, veti reusi sa schimbati ceva in acest sens?

Sigur, sper sa avem argumente sa atragem atentia. Federatiile, prin performantele pe care le vor obtine, sper sa convinga. Pentru ca, daca ne multumim sa vorbim doar de traditie si de rezultatele obtinute la ultimele editii ale Jocurilor Olimpice, nu facem nimic. Trebuie sa fim capabili sa ne adaptam unor schimbari care vor aparea si in sportul romanesc, o data cu intrarea in Uniunea Europeana.

Pregatiti ceva schimbari in rindul personalului ANS?

Deocamdata nu fac astfel de propuneri. Ii cunosc pe majoritatea celor de-acolo, nu vreau sa merg cu idei preconcepute. Nu voi cauta nod in papura nimanui pentru a-l da afara. Nu neaparat virsta inaintata inseamna o diminuare a competentei, asa cum virsta frageda nu inseamna neaparat o competenta mai dinamica.

La plecarea de la ANS, fostul vicepresedinte Liviu Cepoi a atras atentia asupra pericolului reprezentat de ,,directorii de departamente cu idei invechite care de ani de zile ii manipuleaza atit pe presedinti, cit si pe vicepresedintii nou- veniti"...

Sigur, dinsul a facut o afirmatie pe care o poate argumenta. Eu insa ma indepartez total de a face aprecieri nefondate asupra oamenilor. Ma voi convinge singur de capabilitatea fiecaruia. Sigur, ma voi inconjura si de oameni care nu sint angajati ai ANS. Sint oameni de sport, cu care sint pe aceeasi lungime de unda si care vor fi consilieri onorifici. Un lucru este cert: un om nu poate dinamiza un sistem de unul singur. Trebuie sa existe un interes general.

Va veni si Mariana Bitang la ANS?

Nu, Mariana Bitang va ramine la Cotroceni, pentru ca si aici sint multe de facut. Ea va duce la capat proiectele pe care le-am inceput. Sint extrem de multi campioni care merita sa primeasca Trofeul de Legenda.

S-a zvonit, la un moment dat, ca sportul va trece la Ministerul Administratiei si Internelor. Ati fi de acord cu aceasta structura?

Voi promova in continuare ideea ca sportul merita un minister. Trebuie sa vedem insa cum poate functiona mai bine. Toate aceste variante exista deja in tari din Europa: Italia are CONI, in Germania sportul este la Ministerul de Interne, iar in Franta exista un Minister al Tineretului si Sportului. Impreuna cu oamenii de sport, trebuie vazut spre ce este mai bine sa ne indreptam atentia.

Unde este mai greu? La birou sau in sala de antrenamente?

Este o diferenta legata de vizibilitatea propriei performante. La gimnastica, iti dovedeai capacitatea prin obtinerea de medalii, aici, iti faci treaba, dar poate ca rezultatele muncii nu se vad.