Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a tinut sa fie prezent ieri la ultima sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii, din acest an, pentru a forta acest for sa avizeze ad-hoc proiectul de regulament de functionare a Parchetului Inaltei Curti.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a tinut sa fie prezent ieri la ultima sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii, din acest an, pentru a forta acest for sa avizeze ad-hoc proiectul de regulament de functionare a Parchetului Inaltei Curti.
Incruntat, Basescu a ascultat rezumatul regulamentului, facut de Procurorul General, Laura Kovesi, si sustinut de ministrul Justitiei, Monica Macovei, si a spus ca nu va pleca pana ce acesta nu va fi validat. La un moment dat, seful statului a intrebat-o pe Kovesi daca in regulamentul ei a prevazut vreo masura pentru ca pe viitor sa nu se mai scurga catre presa informatii din dosarele procurorilor. Basescu s-a lansat apoi intr-o tirada la adresa mass-media, acuzand-o ca permite inculpatilor si avocatilor acestora sa judece cauzele inaintea magistratilor.
"Avem o mare problema - judecarea oamenilor inainte de a ajunge in instanta (...) o simpla vizita la Parchet, e adevarat a mea n-a fost o experienta atat de negativa ca a altora, a fost intr-un moment in care presa vedea altfel lucrurile in ceea ce ma priveste, dar este evident ca multi oameni sunt judecati inainte ca judecatorul sa fi citit dosarul, sunt judecati public, sunt executati public, dosarele sunt declarate de multe ori ca fiind false inainte ca un judecator sa spuna daca este bun sau nu, iar procurorul e pur si simplu ingropat (...) Cred ca noul regulament trebuie sa gaseasca masuri ca aceste lucruri sa nu se mai intample (...) Nu este o mare problema daca presa spune ca un om politic a venit sau a plecat de la Parchet, dar cand din Parchet se scurg informatii care sunt facute publice despre ce a facut un om deja e in neregula (...) Trebuie sa castigam credibilitate, mai ales in ceea ce priveste respectarea procedurilor (...) Poate ar trebui ca in parchet sa existe un mic serviciu de verificare a procedurii, nu a dosarelor, poate fi creat un serviciu - verificare procedura, care sa verifice rechizitoriul inainte ca el sa fie trimis in instanta", a spus Basescu. Procurorul Liviu Dascalescu l-a lamurit pe seful statului ca acest lucru nu e permis de lege. In continuarea interventiilor sale, Basescu a preluat o idee lansata de ministrul Macovei - judecarea cauzelor in presa: "Nu numai Parchetul este cel de la care pleaca informatiile, adesea institutia este trasa intr-un joc generat chiar de avocat, avocatul invinuitilor, ca imediat ce iau primele documente de la procuror, le dau la ziar cu propria lor explicatie, in asa fel incat sa fie compromise public actele procurorilor. Imi este foarte cunoscut tot mecanismul (...) Adesea cei care stiu ca sunt vinovati declanseaza propriile lor campanii, cu sprijinul avocatilor, care pledeaza. Va trebui sa avem grija si aici. Si ei sunt obligati la o anumita conduita. Si avocatul trebuie sa aiba o conduita in raport cu instanta, cu procurorul", a adaugat seful statului. Acesta a uitat insa ca si el a beneficiat de o mediatizare similara in dosarul "Flota" in care a fost inculpat de DNA.
Aprecierile lui Basescu au fost sustinute de presedintele Inaltei Curti, Nicolae Popa, care a solicitat "sa nu mai asistam la pledoariile la televizor ale avocatilor... informatia sa fie sub embargo pana cand se termina rechizitoriul".
Ora lui Lupascu
Revenind la regulamentul Parchetului Inaltei Curti, judecatorul Dan Lupascu s-a opus votarii acestuia, pe motiv ca abia cu o seara inainte a intrat in posesia lui si ca nu i s-a oferit timpul necesar studierii. Aceeasi pozitie a avut-o si judecatorul Angela Harastasanu, care a spus ca nu poate semna ceva ce n-a vazut. Deoarece Lupascu a criticat o anomalie din regulament, Basescu a cerut sa se aduca legea de organizare judiciara pentru ca Lupascu sa indice articolul de lege care contravine cu regulamentul. Interventia lui Lupascu l-a facut pe seful statului sa ceara o ora de pauza, pentru ca judecatorii din Consiliu sa poata studia documentul. Pauza a fost petrecuta de Basescu, la o cafea in biroul presedintelui CSM Iulian Galca. La revenirea in sala, proiectul a fost aprobat, iar Basescu a plecat victorios, dupa ce a promis ca va fi prezent si la prima sedinta a CSM de anul viitor. (Razvan SAVALIUC, Silviu ALUPEI)
Deranjat de prezenta presei
Pe timpul sedintei CSM, seful statului nu a pierdut ocazia sa admonesteze mai multi ziaristi, pentru unele din comentariile pe care le-au exprimat pe marginea problemelor discutate. Atat reporteri ai ziarului ZIUA, cat si de la alte cotidiane nationale au fost apostrofati in mai multe randuri si in diverse moduri: "Cine sunteti dvs?... Aveti decenta sa va dati seama ca sunteti in postura de a asista doar la sedinta CSM, nu de a interveni"; "Ati depasit limita bunului simt". O jurnalista care incerca sa plaseze un microfon cat mai aproape de Basescu a fost si ea admonestata: "Doamna, de data aceasta chiar ati intrecut orice masura, zau, chiar ati intrecut orice masura". Ziarista a replicat ca nu se aude bine ce se vorbeste, dar seful statului a invitat-o sa urmareasca discutia de afara, de la monitorul instalat pe hol: "Va asigur ca de la televizoare se aude si ca puteti auzi foarte bine de acolo. Zau, ati intrecut orice masura. Gata!".
Traian Basescu a fost deranjat si de jurnalistii inghesuiti in sala mult prea mica, comentand ca nici ei nu ar putea lucra in redactii cu cineva in spate: "Domnule, eu inteleg transparenta, dar parca deja e prea mult!"
Laude in presa germana
"Fara Monica Macovei, cu greu Romania ar fi fost primita in UE" - acesta este titlul unui articol laudativ la adresa ministrului Justitiei, aparut ieri, in cotidianul berlinez "Die Welt". Monica Macovei este apreciata pentru faptul ca "a declarat razboi coruptiei", ziarul german atentionand ca acest ministru a incercat imposibilul, cu riscurile de rigoare asumate. Ziaristul Stefany Boltzen arata ca Macovei "a fost criticata si atacata in public, in termeni duri", de cei carora "politica ministrului nu le este pe plac".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.