Un grav accident rutier, in care au fost implicati 46 de romani, s-a petrecut ieri in Austria, la Nichelsdorf, la 30 km de granita cu Ungaria, la ora 04.00 dimineata. In urma accidentului, 17 romani au fost raniti si transportati de urgenta la spital
Un grav accident rutier, in care au fost implicati 46 de romani, s-a petrecut ieri in Austria, la Nichelsdorf, la 30 km de granita cu Ungaria, la ora 04.00 dimineata. In urma accidentului, 17 romani au fost raniti si transportati de urgenta la spital, dintre care patru au fracturi multiple si necesita ingrijiri medicale. Autocarul, care apartine firmei Eurolines si care transporta romani angajati legal in Germania, venea de la Munchen si trebuia sa ajunga la Bacau. Politistii austrieci au stabilit ca autocarul, condus de un sofer roman, a derapat din cauza poleiului si s-a izbit frontal de un autotir.
Potrivit datelor transmise de Ambasada Romaniei din Austria, 14 romani au fost raniti in accident, insa firma Eurolines a anuntat 17 raniti. Iar, potrivit unui comunicat al politiei, austriece, numarul ranitilor se ridica la 18. Noua dintre acestia au fost deja externati, unul, cu rani usoare, a fost transferat la un alt spital, iar patru au rani mai grave si se afla in spitalul SMZ - Ost din Viena. Cercetarile preliminare ale politiei rutiere pentru stabilirea circumstantelor producerii accidentului continua", precizeaza purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Corina Vintan (foto). Totodata, Eurolines a trimis un autocar pentru a-i aduce in tara pe pasagerii care nu au fost raniti si pe cei care au fost externati deja din spital. Cei care necesita in continuare ingrijiri medicale vor fi adusi in tara imediat ce vor putea parasi unitatea medicala.
Declaratiile autoritatilor se contrazic
Romanii plecati legal la munca in Germania, care erau angajati ai firmei Bac Delphi SA din Bacau, se intorceau acasa de Sarbatori. Directorul firmei a declarat ca avea 80 de muncitori trimisi in Germania, dar ca nu stie cati dintre ei se aflau in autocarul implicat in accident. De altfel, chiar si informatiile privind numarul ranitilor sunt contradictorii. Pe de o parte reprezentantii Ministerului de Externe anunta 14 raniti, iar firma de transport Eurolines, prin directorul general, Dragos Anastasiu, vorbeste despre 17 raniti. Totodata, un medic de la spitalul Ost din Austria a declarat pentru agentia NewsIn ca viata unui roman este in pericol. Barbatul la care se refera medicul austriac are 42 de ani, a suferit fracturi la pelvis si este acum internat la sectia de terapie intensiva. Medicii austrieci au precizat ca viata acestuia este in pericol si ca vor decide daca il vor opera in zilele urmatoare. De asemenea, la spitalul Universitar din Viena mai este internat un baietel, supravegheat permanent de medici. Mama si sora copilului au fost deja externate.
Autoritatea rutiera va face verificari
Soferul autocarului implicat in accident este internat in spital, dar a suferit rani usoare. "Cat priveste masura in care soferul este sau nu responsabil de producerea accidentului, nu va pot spune nimic acum, intrucat nu cunoastem inca rezultatul anchetei efectuate de politia austriaca. Oricum, accidentul s-a produs din cauza conditiilor meteo defavorabile", a declarat directorul comercial al fimei de transport, Aurelia Fulger. La randul lui, presedintele Autoritatii Rutiere, Marius Turlea, a precizat ca "autoritatile romane au obligatia de a efectua un control ce priveste legalitatea transportului si indeplinirea conditiilor tehnice, adica timpii de conducere, documentele de transport si toate cele necesare pentru efectuarea cursei, insa, avand in vedere faptul ca accidentul s-a produs peste granita, Autoritatea Rutiera trebuie sa astepte ca autocarul respectiv si soferul sa ajunga in Romania pentru a putea face verificarile ce se impun, iar in momentul in care se va constata ca nu au fost respectate prevederile legale, se vor aplica masurile in vigoare. De asemenea, daca constatam ca soferul nu a respectat timpii de conducere si odihna, firma va fi sanctionata contraventional cu o amenda care este destul de mare".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.