Dictatorul cunoscut pentru frizura à la Elvis si parul vopsit, care si-a construit statui din aur si a interzis baletul, a parasit aceasta lume.

Presedintele Turkmenistanului, Saparmurat Niazov, considerat unul dintre ultimii cinci dictatori ai lumii, a decedat miercuri noapte, din cauza unui stop cardiac, la 66 de ani si dupa 21 de ani in fruntea tarii. Niazov va fi inmormintat la 24 decembrie, iar Consiliul Popular se va reuni la 26 decembrie, pentru a-i desemna un succesor.

Turkmenbasi

Apelativul oficial pentru Niazov era „Excelenta sa Saparmurat Niazov Turkmenbasi presedinte al Turkmenistanului si presedinte al Cabinetului de ministri". Titlul de Turkmenbasi, lider al tuturor turkmenilor, si l-a revendicat in urma infiintarii Asociatiei Turkmenilor din Toata Lumea. Organizatia pentru drepturile omului Global Witness, din Londra, sustine ca peste trei miliarde de dolari se afla in strainatate in conturi controlate de Niazov. Turkmenistanul are venituri imense din vinzarea de petrol, tara fiind detinatoarea locului cinci in lume in ce priveste rezervele de hidrocarburi.

Pe viata

Niazov a ramas orfan de mic: tatal sau a murit in al Doilea Razboi Mondial, in lupta cu nazistii, iar restul familiei a decedat in 1948, intr-un cutremur devastator. Viitorul presedinte a crescut intr-un orfelinat sovietic. In 1962, Niazov a intrat in Partidul Comunist. In 1985, a ajuns presedintele Partidului Comunist din Republica Sovietica Turkmena, dupa ce liderul anterior a fost dat jos de Gorbaciov, in urma unui scandal de coruptie referitor la bumbac. In 1991, a devenit presedinte pe viata al Turkmenistanului. Niazov a condus tara din biroul sau tapetat cu carpete traditionale, precum un cort al nomazilor. Tot un obicei al nomazilor era si acela ca, atunci cind se intilnea cu un sef de stat, sa ii daruiasca un cal.

Nume de stea

Niazov a redenumit, dupa numele sau, orase din Turkmenistan, strazi, un corp ceresc din constelatia Taurus, un virf de munte, un crater de pe luna, o rasa de cai, cel mai lung canal din lume si nave maritime. Tot el a redenumit luna ianuarie dupa numele sau si luna aprilie dupa numele mamei sale. Banii din Turkmenistan reprezinta, bineinteles, figura lui Turkmenbasi. Figura sa apare si pe sticle de coniac si votca, cutii de ceai si de alimente, dar si pe avioanele companiei nationale. Niazov a construit numeroase statui ce il reprezinta pe el, dar si pe mama sa, celebre fiind statuile aurite, dintre care se remarca cea din capitala, Ashabad, care se invirte dupa soare, datorita unui dispozitiv ingenios. Niazov a declarat ca, „personal, sint impotriva picturilor si a statuilor mele pe strazi, dar asta vrea poporul".

Scriitor inspirat

Pe linga un maret om de stat, Turkmenbasi a fost un scriitor inspirat: cea mai cunoscuta lucrare a sa, „Ruhnama", a fost trimisa cu o racheta in spatiu, dar si la cele mai mari biblioteci din lume. Functionarii, elevii si studentii dau examene din aceasta carte, care tine loc de „manual al fericirii". Scolile propaga, de altfel, dragostea pentru lider, iar bibliotecile turkmene sint umplute cu exemplare din cartile sale. Bibliotecile din capitala, fiindca cele de la sate au fost inchise: „Taranii nu citesc", a spus presedintele. Mai grav, Turkmenbasi a inchis si spitalele din provincie, deoarece „cine se imbolnaveste poate sa vina in capitala sa se trateze". Medicii, de altfel, in loc de juramintul lui Hipocrate, fac un juramint catre Turkmenbasi.

Bancuri interzise

O presupusa tentativa de asasinat impotriva liderului s-a soldat in 2002 cu arestari ale conspiratorilor, dar si ale familiilor acestora. In vara anului 2004 a fost lansata o campanie de raspindire de fluturasi impotriva lui Niazov. Autoritatile nu au fost in stare sa opreasca aceasta campanie, asa ca Turkmenbasi i-a demis, in direct, la televizor, pe ministrul de Interne si pe directorul politiei. Nu exista libertate de expresie in Turkmenistan: orice critica adusa presedintelui este considerata tradare si se pedepseste cu inchisoarea. Bancurile cu presedintele sint interzise.

Decrete ale lui Niazov * Interzicerea purtarii de dinti din aur si sfatul pentru cetateni de a roade oase pentru a-si pastra dantura.

* Interzicerea baletului si a playback-ului.

* Concedierea a 15.000 de lucratori din domeniul medical.

* Salariul profesorilor in functie de articole scrise pentru proslavirea presedintelui.