Campania „Zece pentru Romania", organizata de Realitatea TV, si-a desemnat aseara cistigatorii. Basescu si CT Popescu au refuzat premiile.

Chiar in timpul desfasurarii galei de decernare a premiilor, organizatorii campaniei „Zece pentru Romania" au primit un mesaj de la presedintele Romaniei prin care acesta refuza un eventual premiu si propunea decernarea lui celor de pe locurile doi, trei sau patru. Surprinzator, acestia erau Gigi Becali, Corneliu Vadim Tudor si Ion Iliescu. Si la sectiunea presa, cistigatorul CT Popescu si-a transferat premiul tinarului sau coleg de redactie, Florin Negrutiu. Campania „Zece pentru Romania", organizata de Realitatea TV, a desemnat, pe baza unor sondaje de opinie, cei mai populari reprezentantidin zece domenii. „Nu stiu cine este cistigatorul, dar daca prin absurd cel desemnat as fi eu, va rog sa transmiteti premiul celui de-al doilea clasat sau celui de-al treilea sau celui de-al patrulea", a transmis Traian Basescu, intr-un fax adresat lui Mihai Tatulici, desi presedintele isi confirmase prezenta pina la 19.30. Cei 17 milioane de romani l-au ales, intr-adevar, pe presedintele Romaniei. Pe locurile urmatoare intre finalistii Realitatea TV s-au clasat Gigi Becali si Corneliu Vadim Tudor. Realitatea TV nu a acordat insa trofeul lui Becali, iar la protestele din sala ale acestuia, Tatulici a declarat ca „diferenta dintre Parlament si Ateneu este ca si diferenta dintre mine si Nicolae Vacaroiu". Fostul premier Adrian Nastase a prins ultima pozitie in topul politicienilor, iar actualul prim-ministru, Calin Popescu Tariceanu, a ocupat locul noua. Cel mai bun ministru al Romaniei este cel de externe, Mihai Razvan Ungureanu, urmat de cel al justitiei, Monica Macovei. Trei dintre cei votati nu mai fac parte, insa, din cabinetul lui Tariceanu: Teodor Atanasiu, Codrut Seres si Gheorghe Flutur. Victor Ponta a cistigat sectiunea tineri politicieni.

Adevaratii ziaristi sint anonimi

Mircea Cartarescu a fost desemnat de romani cel mai bun scriitor, cistigind trofeul in detrimentul lui Andrei Plesu, Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu sau Horia-Roman Patapievici. La categoria jurnalisti, Cristian Tudor Popescu a fost votat si de aceasta data cel mai bun jurnalist al Romaniei. Asa cum a promis anul trecut insa, directorul de la „Gandul" nu a mai acceptat premiul, ci l-a transferat „tinerei sperante" de la acelasi ziar, Florin Negrutiu. „Cei din clasament sint foarte buni, dar nu mai sint jurnalisti in adevaratul sens al cuvintului. 90% dintre adevaratii ziaristi sint anonimi", a declarat Negrutiu la primirea trofeului. Au urmat in topul presei scrise Ion Cristoiu, Marius Tuca, Dan Diaconescu si Robert Turcescu.

Cu Dacia in frunte

Marca Dacia a primit cele mai multe voturi de recunoastere din partea autohtonilor, urmata de brandurile Altex si Cris-Tim. Profesiile si-au desemnat si ele ierarhiile, dar cu voturi din interiorul breslei. Ana Diculescu-Sova este cel mai apreciat avocat, intrecindu-i pe Paula Iacob si Valeriu Stoica, Serban Sturdza a cistigat cele mai multe voturi la arhitecti, iar Irinel Popescu la medici chirurgi, devansindu-i pe Sorin Oprescu (locul 5) si Mircea Beuran (pozitia a 6-a). Istoricii i-au dat credit lui Alexandru Zub, Adrian Cioroianu ocupind locul 7, iar Zoe Petre penultima pozitie.

Invitati cu greutate

Helmut Kohl, fostul cancelar al Germaniei, si regina Ana s-au numarat printre martorii cu greutate ai evenimentului. Jurnalistul CNN Jim Clancy a avut, de asemenea, o interventie televizata, in care i-a felicitat pe „omologii" lui romani, de la Realitatea.

Sursa: Realitatea TV

10 pentru Romania, clasamente finale Politicieni

1. Traian Basescu

2. George Becali

3. Corneliu Vadim Tudor

4. Ion Iliescu

5. Theodor Stolojan

6. Mona Musca

7. Mircea Geoana

8. Emil Boc

9. Calin Popescu Tariceanu

10. Adrian Nastase.

Scriitori

1.Mircea Cartarescu

2. Andrei Plesu

3. Nicolae Manolescu

4. Ana Blandiana

5. Gabriel Liiceanu

6. Augustin Buzura

7. Horia Roman Patapievici

8. Nicolae Breban

9. Horia Girbea

10. Matei Visniec

Arhitecti

1.Serban Sturdza

2. Dorin Stefan

3. Alexandru Beldiman

4. Vladirmir Arsene

5. Radu Teaca

6. Constantin Ciurea

7. Vlad Gaiboronschi

8. Radu Mihailescu

9. Florian Stanciu

10. Viorel Hurduc

Medici chirurgi

1. Irinel Popescu

2. Cristian Dragomir

3. Ionel Sinescu

4. Constantin Copotoiu

5. Sorin Oprescu

6 .Mircea Beuran

7. Teodor Horvat

8. Vladimir Ciurea

9. Serban Bradisteanu

10. Ion Vasile

Tineri politicieni

1.Victor Ponta

2. Mihai Razvan Ungureanu

3. Cozmin Gusa

4. Anca Boagiu

5. Bogdan Olteanu

6. Cristian Boureanu

7. Codrut Seres

8. Elena Udrea

9. Lavinia Sandru

10. Daciana Sirbu

Avocati

Ana Diculescu-Sova

Paula Iacob

Valeriu Stoica

Gheorghe Mateut

Antonie Iorgovan

Ion Neagu

Andrei Calin Zamfirescu

Ion Nestor

Marian Nazat

Mariana Stefan

Ministri

Mihai Razvan Ungureanu

Monica Macovei

Gheorghe Flutur

Vasile Blaga

Anca Boagiu

Codut Seres

Radu Berceanu

Teodor Atanasiu

Sulfina Barbu

Eugen Nicolaescu

Istorici

Alexandru Zub

Florin Constantiniu

Ioan Bisop

Ioan Aurel Pop

Serban Papacostea

Dan Berindei

Adrian Cioroianu

Gheorghe Buzatu

Zoe Petre

Camil Muresan

Marci

Dacia

Altex

Cris-tim

Rompetrol

LaDorna

Romtelecom

Murfatlar

Petrom

Arctic

European Drinks