Intr-o scrisoare deschisa pe care o publicam integral, Iliesiu surprinde insemnatatea istoricului moment si recomanda tuturor fostelor tari comuniste sa urmeze exemplul Romaniei. (O.B.)
In numele semnatarilor Apelului din 10 martie 2006
Intr-o scrisoare deschisa pe care o publicam integral, Iliesiu surprinde insemnatatea istoricului moment si recomanda tuturor fostelor tari comuniste sa urmeze exemplul Romaniei. (O.B.)
In numele semnatarilor Apelului din 10 martie 2006 prin care i-am solicitat in mod ferm Presedintelui Romaniei Traian Basescu sa condamne regimul comunist din Romania ca nelegitim si criminal, consider ca acest apel a fost implinit in mod exemplar prin condamnarea care a avut loc la data de 18 Decembrie 2006. Aceasta condamnare s-a facut in baza unui exceptional raport declarat document oficial al statului roman elaborat de Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste, comisie condusa de prof. Vladimir Tismaneanu. Condamnarea facuta de Presedintele Traian Basescu constituie cel mai important moment al istoriei postcomuniste a Romaniei, premisa reformei morale si a reconcilierii nationale. Impreuna, am reusit astfel sa redam Romaniei si sa ne acordam noua insine sansa demnitatii. Generatiile urmatoare vor binecuvanta demersul exceptional al Romaniei care astfel va face imposibila repetarea ororilor comunismului.
In pragul integrarii in Uniunea Europeana, Romania a aratat lumii intregi cum trebuie condamnata criminalitatea si nelegitimitatea comunismului: documentat, stiintific, fara drept de apel. Ca urmare, nimeni din Romania sau din afara ei, nici un for international nu poate contesta justetea acestei condamnari. Romania este astfel prima tara in care comunismul este condamnat asa cum trebuie. Romania si-a prezentat raportul de tara referitor la criminalitatea si nelegitimitatea regimului politic comunist. Toate fostele tari comuniste, fiecare fosta republica sovietica, trebuie sa urmeze exemplul Romaniei, astfel incat sa existe documentele oficiale necesare condamnarii internationale a criminalitatii si nelegitimitatii comunismului, asa cum am propus in Apelul lansat in 17 Mai 2006, apel semnat pana in prezent de numeroase personalitati din intreaga lume, in frunte cu Vladimir Bukovsky - simbolul international al luptei anticomuniste. Argumentul decisiv pentru implinirea Apelului pentru condamnarea internationala este tocmai raportul de tara al Romaniei. Toti romanii sunt datori sa-l citeasca. Vor afla lucruri teribile despre care nici eu nu stiam decat mult prea putin inainte de a ma documenta. Nu mi-a venit sa cred ca au fost posibile orori atat de multe si atat de mari. Cele mai multe ne-au fost ascunse. Altele le-am trait, dar le-am cunoscut doar partial. Nu am stiut decat foarte putin despre toate acestea. Parintii nostri ne-au ascuns adevarul tocmai pentru ca se temeau pentru noi: orice forma de protest putea fi fatala. Astazi, cei tineri nu stiu nimic sau aproape nimic din toate acestea. Pentru ei si pentru generatiile urmatoare a fost scris acest document istoric, astfel incat intreaga lume sa cunoasca intregul adevar despre crimele comunismului pentru ca acestea sa nu mai fie posibile niciodata si nicaieri.
Bucuresti, 21 Decembrie 2006 - la 17 ani de la una dintre cele mai teribile crime ale comunismului mondial: masacrarea propriilor cetateni in timpul Revolutiei din 1989, cand, spre deosebire de toate celelalte foste tari comuniste din Europa in care comunismul a cazut aproape fara nici o victima (!), Romania a fost singura tara in care inlaturarea comunismului s-a facut cu varsare de sange. Populatia civila pasnica si neinarmata a fost masacrata. Cifrele vorbesc de la sine despre dimensiunea incredibila a acestui masacru: peste 1100 de morti si peste 3300 de raniti. Mentionam ca marea majoritate a mortilor si ranitilor au fost inregistrati dupa arestarea lui Ceausescu, respectiv dupa 22 decembrie 1989. Solicitam inca o data finalizarea in regim de urgenta a cercetarilor facute prin justitie. Solicitam din nou guvernantilor sa comunice oficial poporului roman datele la care vor fi finalizate cercetarile referitoare la masacrul din decembrie 1989 si la fratricidul din iunie 1990.
Sorin Iliesiu este initiatorul Apelului de condamnare a regimului comunist din Romania ca nelegitim si criminal, precum si al Raportului neoficial de condamnare a acestora. Membru al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania. Initiatorul Apelului pentru condamnarea internationala a criminalitatii si nelegitimatii comunismului. Vicepresedinte al Aliantei Civice, membru al Grupului pentru Dialog Social, al Academiei Civice si al Societatii Timisoara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.