Prestatia social democratilor fata de Raportul care condamna comunismul rivalizeaza in abjectie cu acela al PRM. Doar stilul de prezentare este sensibil diferit.

Penibili, cinici si cu o constiinta foarte incarcata - asa au aratat, in ce au spus si in ce au facut, cei de la PSD, in relatie cu Raportul Comisiei Tismaneanu. Pe scurt, social democratii au facut proba unei nesimtiri de partid fara rest.

Sint cel putin trei tipuri de comportament pe care le-au afisat, iata acum avem dovada decisiva, continuatorii privilegiati ai PCR. Exemplul pe care l-au dat luni, 18 decembrie, trei dintre liderii PSD este reprezentativ si relevant: e vorba despre Nicolae Vacaroiu, Victor Ponta si Cristian Diaconescu.

Presedintele Senatului, al doilea om in statul roman, cum ar veni, s-a remarcat in sedinta solemna a Parlamentului printr-o avansata stare de ebrietate institutionala si regulamentara. Maniera scandaloasa in care a condus sedinta Parlamentului in cursul careia presedintele Romaniei a condamnat oficial comunismul il califica pe inodorul politician ca fiind complice al PRM si al trupelor de asalt pe care liderii acestui partid le-au introdus, in cel mai pur stil comunist, in Parlament.

Victor Ponta a ales sa taca in sedinta solemna. Sa taca, dar si sa stea alaturi de un Vadim Tudor numai bun de studiat de catre medicii psihiatri. Dupa sedinta, la televiziune, Ponta a ales sa vorbeasca. Si sa spuna, printre altele, ca Raportul e unul irelevant (desi nu il citise) si ca, in ce priveste PSD, comunismul a fost condamnat in decembrie 1989. Neadevarat totalmente: adevarul e ca, in decembrie 1989, parintii fondatori ai PSD au furat Revolutia de la cei care, prin jertfa lor, au condamnat comunismul; imediat dupa acel moment, sa nu uitam asta, Ion Iliescu, presedintele de onoare al lui Victor Ponta, il trimitea la moarte pe Nicolae Ceausescu pentru ca acesta ar fi intinat nobilele idealuri ale comunismului.

A treia voce, Cristian Diaconescu, a „cintat" la fel de fals. A spus, la televiziunea nationala, ca e prematur sa vorbim acum despre comunism, ca sint inca prea calde evenimentele s.a.m.d. Nu e o retorica noua, dar ea e de luat in seama pentru ca e asumata de asa-zisii reformisti ai PSD. Ea vine, deci, de la acei reformisti care se feresc, care pretind sa li se spuna fara ghilimele ca sint social democrati, dar care se feresc, ca dracul de tamiie, sa condamne comunismul. Un regim politic criminal care le-a ucis de altfel PSD-ul, condus la acea vreme de Constantin Titel Petrescu.

Trei atitudini, asadar, prin care PSD s-a mai asezat inca o data din proprie initiativa pe cojile de nuca ale democratiei. Comparativ cu Ponta, Vacaroiu si Diaconescu, tacerea in care s-a invaluit Ion Iliescu a parut putin mai decenta.