Sedintele solemne de ieri din Parlament au fost marcate de absenteism si apatie. Singura pata de culoare a dat-o tot Traian Basescu, care a cerut imperativ legea ANI.

Presedintele Traian Basescu a solicitat ieri, la finalul discursului tinut cu ocazia sedintei solemne a Parlamentului dedicate aderarii Romaniei la UE, ca „in zilele care au ramas pina la sfirsitul anului" sa se adopte legea privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) in varianta solicitata de organismele europene. Seful statului si-a argumentat cererea mentionind criticile facute in Consiliul Europei privind textul adoptat de Camera Deputatilor. Legea ANI se afla acum in proceduri la Senat, care este Camera decizionala. Oficialii europeni au criticat ciuntirea legii prin care ar fi urmat sa se asigure controlul averii demnitarilor.

Solicitarea lui Basescu a venit insa la numai doua ore dupa ce senatorii si-au luat, neoficial, vacanta. Oficial, in zilele de 27, 28 si 29 decembrie, acestia vor avea activitate in circumscriptii, deoarece s-a considerat ca au terminat ordinea de zi. Practic, se vor afla in vacanta.

Raspunzind solicitarii lui Traian Basescu, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, ne-a declarat: „Legea ANI se afla in termen, in proceduri. Totusi, voi convoca in vacanta, in 20 ianuarie, Comisia juridica pentru adoptarea raportului si, in primul plen din februarie, o vom trece la vot final". Vacaroiu a mentionat ca in cele doua-trei zile lucratoare care au mai ramas din luna decembrie nu exista timpul fizic pentru a dezbate si vota legea ANI.

Multi alesi sint deja in vacanta. S-a vazut si ieri, sala a fost dezolant de goala la aceasta sedinta solemna. Doar 30-35 de parlamentari PSD, dintr-un total de 150, si 13-15 PRM-isti (din 48) au participat la manifestare. In ciuda faptului ca alesii PSD au chiulit, Mircea Geoana a tinut un discurs destul de energic prin care a solicitat ca partidul sau sa fie consultat la luarea deciziilor pe teme europene.

Toate celelalte discursuri, inclusiv cel al premierului, au fost tipice unei astfel de manifestari, nereusind sa trezeasca din amorteala asistenta.

Comemorare plata a Revolutiei

Absenteism masiv s-a inregistrat si dimineata, la cea de a 17-a comemorare a Revolutiei. Nu s-au adunat sub cupola Parlamentului mai mult de 180-190 de senatori si deputati, dintr-un total de 469. Nici presedintii celor doua Camere nu au fost la pupitru, conducerea sedintei fiind lasata pe mina unor vicepresedinti. Surpriza zilei a constituit-o „mutenia" lui Ion Iliescu, artizanul evenimentelor din decembrie ’89.