Un milion de porci din gospodariile populatiei trebuie vaccinati pina la finalul acestui an pentru ca vaccinul abia primit de la UE expira la 31 decembrie.

Romania a primit de la UE un milion de doze de vaccin viu destinat porcilor din gospodarii si 750.000 de doze de vaccin marker pentru ferme, pe care sa le foloseasca in prima etapa a campaniei de vaccinare impotriva pestei porcine. Potrivit reprezentantilor Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare (ANSV), vaccinul viu expira la 31 decembrie 2006 si trebuie folosit pina atunci. „Initial, ANSV ne-a spus ca se vaccineaza din 2007, apoi au primit acest vaccin de la UE si s-a decis decalarea programului. Motivul este simplu: vaccinul expira la 31 decembrie si trebuie folosit urgent. In mod normal, nici o campanie de vaccinare nu se desfasoara in decembrie, in perioada sacrificarii porcilor pentru Craciun. Daca tot s-a decis reintroducerea vaccinarii, actiunea trebuia efectuata in ianuarie, dupa ce se stia citi porci ramin si, in consecinta, cite doze de vaccin sint necesare. Asa, ne-am ales cu o gramada de vaccin pe care nu avem la ce il folosi. Ce-i drept, acest vaccin e donatie a UE, dar nimic nu e gratis pe lume. Ne-au scos de pe piata si au scapat si de un vaccin care expira", a spus Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii. In plus, programul de vaccinare va continua o perioada destul de lunga. „Programul de eradicare a pestei se intinde pe citiva ani, ceea ce inseamna ca este foarte probabil ca vaccinarea sa continue pina in 2010", a aratat Minea.

Romania iese de pe piata

Autoritatile romane au solicitat Comisiei Europene sa reintroducem vaccinarea la porci dupa trei ani de la stoparea acestei actiuni, motivind ca nu pot eradica pesta porcina. „Anul acesta, numarul cazurilor de pesta a fost la jumatatea celui de anul trecut, asa ca se mergea pe drumul cel bun si nu era nevoie de vaccinare", spune Minea. Totusi, autoritatile au luat decizia demararii acestei actiuni care are ca efect scoaterea Romaniei de pe piata comuna a carnii si preparatelor din carne de porc. „Nu vom putea vinde nimic in Europa, chiar daca vom fi membri UE. Vom ramine blocati pentru urmatorii citiva ani", a spus presedintele ARC.

Scenarii de groaza

Conducerea ANSV a insistat ca tara noastra sa reintroduca vaccinarea, prezentind Guvernului o analiza din care reiesea ca Romania ar suferi pierderi imense daca nu vaccineaza. Chiar daca anul acesta au fost ucise din cauza pestei in jur de 8.000 de animale, presedintele ANSV, Marian Avram, sustinea chiar saptamina trecuta ca anul viitor ar fi murit peste doua milioane de porci. „Este aberant. Nici daca se imbolnaveau toti porcii din toate complexurile nu s-ar fi ajuns aici, pentru ca numarul acestora este in jur de 700.000", i-a dat replica Sorin Minea. De altfel, procesatorii sint foarte suparati pentru ca, dupa ce au investit milioane de euro, nu vor putea sa vinda pe piata comuna. „Europenii vor veni in Romania cu produsele lor, in timp ce noi nu ne vom putea misca timp de mai multi ani", a precizat Minea. Nici unul dintre reprezentantii ANSV nu a putut fi contactat ieri.

Decizie luata in luna august Decizia de reintroducere a vaccinarii a fost luata in primele zile ale lunii august. Dindu-si seama ca nu este in stare sa gestioneze problema eradicarii pestei porcine, presedintele ANSV, Marian Avram, a trimis la Bruxelles o solicitare pentru reintroducerea vaccinarii. Ministrul de atunci al Agriculturii, Gheorghe Flutur, nu s-a pronuntat impotriva acestei initiative. Responsabilitatea sa in aceasta problema era destul de mica, ANSV fiind in subordinea premierului. Calin Popescu Tariceanu a acceptat propunerea lui Avram dupa ce acesta i-a prezentat un scenariu de groaza.