Cu toate ca la inceputul anului analistii pietei de capital prognozau anul 2006 ca fiind al actiunilor petroliere, rezultatele au fost dezamagitoare.

Datele statistice ne arata ca 2006 nu a adus cresteri foarte mari pe actiunile celor doua companii petroliere listate la BVB, si anume Petrom si Rompetrol Rafinare Constanta. Astfel, trebuie spus ca in 2006 actiunile Petrom s-au majorat doar cu 18,45%, iar cele ale Rompetrol Rafinare au cunoscut o cadere de 19,72%. Daca la Petrom rezultatele financiare au fost totusi bune in primele noua luni ale anului, la Rompetrol Rafinare, ele s-au situat sub asteptari, ba mai mult, au fost negative. Se pare ca si anul 2007 va fi unul de cumpana pentru actiunile celor doua companii daca luam in calcul pretul barilului de petrol pe plan mondial, vinzarea pachetului de 8% dintre actiuni catre angajatii Petrom, respectiv procesul Patriciu. Toate evenimente importante care pot influenta pozitiv sau negativ pretul actiunilor din sectorul petrolier.

Chimia sufera la bursa

Fara nici o indoiala, combinatele chimice nu mai au mult de trait pe piata de capital. Asta ne-o spun rezultatele lor financiare, dezamagitoare de la an la an, precum si cresterea continua a pretului la gazul metan.

In 2006 atit Amonil, cit si Azomures au dezamagit investitorii. La Amonil, pretul actiunilor a scazut cu 29,70%, iar la Azomures cu 39,58%. Insa cea mai mare pierdere in 2006 au inregistrat-o investitorii care au mizat pe actiunile Carbid Fox Tirnaveni, care au pierdut 57,35% din valoarea lor.

Concluzii

„Anul 2006 a fost un an bun pentru bursa. Au crescut volumul tranzactiilor si indicii bursieri, e drept mai putin ca in anii trecuti", ne anunta Septimiu Stoica (foto), presedintele BVB. „Bursa de Valori Bucuresti s-a maturizat, iar sansa ca in viitor sa asistam la cresteri anuale de peste 100% este din ce in ce mai mica. De fapt si indicii burselor vecine au inregistrat cresteri similare celor de la BVB", mai spune Septimiu Stoica.

Top 5 cele mai slabe companii

Denumire Randament 2006

Carbid Fox Tirnaveni -57,35%

UCM Resita -40,21%

Azomures -39,58%

Amonil -29,70%

Rulmentul Brasov -24,89%