Administratia George W. Bush finanteaza de mult timp persoane sau entitati care sa se opuna Guvernului sirian, intr-un efort de a submina regimul politic al presedintelui Bashar al-Assad (foto), potrivit documentului, care stipuleaza si ca Statele Un
Administratia George W. Bush finanteaza de mult timp persoane sau entitati care sa se opuna Guvernului sirian, intr-un efort de a submina regimul politic al presedintelui Bashar al-Assad (foto), potrivit documentului, care stipuleaza si ca Statele Unite deja "finanteaza intruniri periodice interne si externe ale diasporei siriene". Textul exprima speranta ca "aceste intruniri vor facilita o strategie mai coerenta si un plan de actiuni pentru toti activistii care militeaza impotriva lui Assad". Potrivit documentului, alegerile legislative siriene, programate pentru martie 2007, "ii vor stimula pe (...) criticii regimului Assad".
Textul propune si un proiect secret "de monitorizare a alegerilor", in care "materiale accesibile pe Internet vor fi disponibile pentru tiparire si distribuire de catre activistii din Siria si statele vecine". Materialul pledeaza pentru recompensarea materiala a cel putin unui politician sirian care intentioneaza sa participe in cursa electorala. Efortul va mai include "campanii civice de vot" si sondaje de opinie, programate sa demareze la inceputul anului viitor. Oficialii americani afirma ca administratia a mentinut legatura cu mai multe grupari care militeaza impotriva lui Assad, atat de la Washington si din Europa, cat si din interiorul Siriei. Propunerea nu a fost inca aprobata suta la suta, existand incertitudini privind data desfasurarii scrutinului libian. Potrivit documentului, o serie de eforturi vor fi canalizate prin intermediul unei fundatii administrate de Amar Abdulhamid, o filiala din Washington a unei organizatii siriene de opozitie, cunoscuta sub numele de Frontul Salvarii Nationale (NSF). Frontul include Fratia Musulmana, o organizatie islamista care a sustinut timp de decenii inlaturarea de la putere a actualului Guvern sirian, care acum militeaza pentru reforme pasnice si democratice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.