Pe fondul declinului agriculturii romanesti si in special al scumpirii gazelor naturale, care reprezinta peste 70% din costul de productie,industria autohtona de ingrasaminte a functionat din ce in ce mai rau, fenomenul ajungand sa fie generalizat
Pe fondul declinului agriculturii romanesti si in special al scumpirii gazelor naturale, care reprezinta peste 70% din costul de productie,industria autohtona de ingrasaminte a functionat din ce in ce mai rau, fenomenul ajungand sa fie generalizat la nivelul intregii tari. Analistii in domeniu stiau ca acest sector
de activitate nu va mai supravietui multa vreme, inca de-acum zece ani. Astfel, au aflat ce avea sa urmeze si viitorii ciocli ai combinatelor de ingrasaminte, printre care fostul ofiter de Securitate, Ioan Niculae, ocupa un loc de frunte.
SC VIROMET SA a luat fiinta in anul 1991, pe scheletul fostului combinat chimic de la Victoria, judetul Brasov. 11 ani mai tarziu, prin Ordinul 7 din 8 mai 2002, ministrul Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), Ovidiu Tiberiu Musetescu, instituia procedura de administrare speciala a combinatului, cu intentia de a controla mai eficient pierderile acestuia. In paralel, se faceau demersuri pentru privatizarea VIROMET.
La 1 aprilie 2002, comisia de privatizare din cadrul APAPS incepea negocierile cu SC INTERAGRO SA, pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni pe care il detinea la VIROMET. In prealabil, participarea la licitatie a fost conditionata de realizarea unei cifre de afaceri mai mari de 25 de milioane de USD de catre ofertanti si o experienta de minimum trei ani in domeniul producerii si comercializarii produselor chimice, din gama celor realizate la VIROMET. Adica, metanol, rasini fenolice si alchimice, formol, unele produse organice etc. INTERAGRO SA indeplinea cu brio prima conditie impusa, insa nu si pe cea de-a doua. Mai exact, cu producerea deingrasaminte n-avea nici o treaba. Afirmatia noastra este sustinuta chiar de INTERAGRO, care pe site-ul ei mentioneaza ca are "ca principale domenii de activitate cultura cerealelor si a plantelor tehnice si comertul exterior, indeosebi exportul de ingrasaminte chimice pentru agricultura". Exporturi de care Ioan Niculae s-a ocupat si inainte de inghesuiala din decembrie 1989, pe relatia America de Sud. La acea vreme era ofiter de Securitate acoperit si infiltrat in Ministerul Comertului Exterior. In ciuda acestui fapt, sub bagheta lui Musetescu, APAPS a acceptat firma lui Ioan Niculae la licitatie, avand grija sa inlature, inca din start, orice alt competitor.
Complicitate Musetescu - Niculae
Cum in competitie a fost admis, in mod premeditat, un singur pretendent la cumpararea SC VIROMET SA, licitatia a fost de fapt o abureala. Pe baza acestei manevre, purtand semnaturile lui Mustescu si Niculae, cel din urma a devenit proprietarul a 75,064% din capitalul social al combinatului de ingrasaminte de la Victoria, pentru suma flagrant subevaluata de 3.559.763 de USD. Asta s-a intamplat in iunie 2002, fara ca tranzactia ilegala sa genereze macar un scandal de presa, daca nu mai mult. Ilegala, deoarece INTERAGRO SA nu se ocupase niciodata cu productia de ingrasaminte si, pe deasupra, inregistra datorii de 2119 miliarde de lei (73 milioane de USD), dupa bilantul financiar-contabil al consortiului din 2001, ceea ce o facea incompatibila cu participarea la vreo licitatie. Ceilalti actionari ai combinatului au fost SIF Transilvania, cu 12,067% si PPM (Program de Privatizare in Masa), cu 12,869%. Trebuie sa spunem ca, la data privatizarii, societatea inregistra unele datorii istorice, ponderea ocupand-o restantele la plata gazelor naturale si electricitate. De asemenea, nu trebuie omis faptul ca INTERAGRO SA isi asuma unele obligatii contractuale stabilite pe baza unui protocol intre cele doua parti.
VIROMET in dificultate financiara
La ora actuala, desi magnatul zimnicean nu recunoste in ruptul capului, SC VIROMET SA se afla intr-o mare dificultate financiara, ce se datoreaza unui "savant" management. Datoriile firmei au ajuns, la sfarsitul anului 2005, la 524.999.160.000 de lei (18 milioane de USD), profitul exercitiului financiar inregistrand doar 21.262.180.000 lei (730 mii USD). Ceea ce denota ca, in ritmul actual al productiei, daca astfel de profituri ar fi platite timp de mai bine de 24 de ani, VIROMET ar reusi sa scape de datorii. Asta in conditiile in care n-ar investi nimic in retehnologizare si mai ales in protectia mediului, stiut fiind faptul ca acest combinat este unul dintre cei mai mari poluatori de pe harta judetului Brasov si chiar din tara.
Relatia mafiota SIERRA - Niculae
O alta incalcare flagranta a legii, pe care ZIUA o dezvaluie in exclusivitate, are ca protagoniste firmele SC VIROMET SA si SC SIERRAQUADRANT SRL.
Prima, in calitate de investitor, iar cea de-a doua, ca administrator judiciar si organizator al licitatiilor pentru atribuirea combinatelor de la Turnu Magurele si Bacau. Combinatul SC TURNU SA a fost dus la faliment de Columna Bank, in spatele caruia s-a aflat fostul director al SRI, Virgil Astalosz Magureanu. Dar opera a fost definitivata de Niculae, care si-a facut aparitia pe malul Dunarii in martie 2004 cand, pe baza unui contract de comodat intre AVAS si SC VIROMET SA, a preluat conducerea combinatului pentru cateva luni. Apoi, a cumparat cea mai mare parte din activele societatii, in urma licitatiei organizate de administratorul judiciar al combinatului, SIERRA QUADRANT SRL, ce n-a tinut cont de datoriile cumparatoarei VIROMET, care nu i-ar fi dat dreptul sa participe la licitatie. Acelasi administrator judiciar si cumparator ii intalnim la SOFERT SA Bacau (combinat pe care Niculae l-a devalizat ani de-a randul, prin intermediul firmei-capusa AMURCO SRL), adica pe SIERRA QUADRANRT SRL, respectiv VIROMET SA. Ceea ce este absolut interzis de lege. In mod cu totul ciudat, unul dintre asociatii SIERRA, Emil Dan Anghel, este si administratorul firmei GA-PRO-CO CHEMICALS SRL, controlata de cipriotii pe care Ioan Niculae i-a adus sa cumpere combinatul AZOCHIM SA de la Savinesti, judetul Neamt. Dar nu inainte de a fi devalizat societatea, la fel ca si pe cele de la Turnul Magurele si Bacau.
SIERRA QUADRANT SRL este si administratorul judiciar al SC Insula Mare a Brailei SA, care i-a facilitat baronului PSD, Culita Tarata, invadarea celei mai mari exploatatii agricole a tarii. Prin suprafetele pe care le detine in sudul tarii, Ioan Niculae poate fi considerat, fara putinta de tagada, al doilea mare latifundiar al Romaniei, dupa baronul moldovean.
Magnatul nu lasa nimic din mana
Asa cum ne-a obisnuit, Ioan Niculae n-a renuntat la nici un obiectiv industrial pe care a reusit sa puna mana cu sprijinul autoritatilor, chiar si dupa ce l-a adus in stare de faliment controlat.
Prin diverse jonglerii financiare, a reusit sa cumpere ruinele acestor fabrici, iar atunci cand nu s-a mai putut altfel, a interpus firme aparent neutre, care au cumparat in locul lui. Magnatul stie foarte bine ca vanzarea acestor obiective in viitor il poate mentine in topul celor mai bogati romani. Asta pentru ca metalele si alte materiale refolosibile, ca si terenurile aferente fabricilor, ce vor fi introduse in circuitul imobiliar, vor valora o avere in cat de scurt timp. Iata doar cateva dintre acestea:
- combinatul de la Turnu Magurele, devenit filiala a SC VIROMET SA si ajuns in patrimoniul DONAU CHEM SRL, al carui patron tot Niculae este;- combinatul de la Savinesti, judetul Neamt, devenit AGRO FERTIL SRL si ajuns in proprietatea GA-PRO-CO CHEMICALS, in spatele patronilor ciprioti aflandu-se tot Niculae;
- combinatul de la Bacau, SOFERT SA, devenit AMURCO SRL si pe care VIROMET a intentionat sa-l cumpere, planul fiind dejucat de procurorii DNA, care au organizat un flagrant de luare de mita soldat cu trei arestati; - Societatea Nationala "Tutunul Romanesc" SA, ajunsa in proprietatea italienilor de la grupul de producatori de tutun C.T.S., in asociere cu consortiul GALAXY INTERNATIONAL coordonat de mafia ucraineana, in spatele asocierii aflandu-se tot Niculae;
- fosta fabrica de ulei Zimnicea, transformata in fabrica de alcool ALCO-ZIM SRL, careia inspectorii fiscali i-au ridicat licenta defabricatie, in urma nenumaratelor ilegalitati comise de oamenii lui Niculae.
SRL rasfatat de instante
Modul in care SIERRA QUADRANT a fost favorizata de judecatorii sindici nemteni, bacauani si braileni, dar si de alte instante de judecata ridica mari semne de intrebare
Administratorul judiciar si organizatorul de licitatii SIERRA QUADRANT SRL Bacau are urmatorii asociati: Emil Dan Anghel, Florin Dragomir, Dan Saveluc, Constantin Eugen Todica si Nicolae Ovidiu Neacsu, fiecare cu cate un procent de 11% din capitalul social, si SIERRA QUADRANT CONSULTING GRUP SA (apartinand tot acestora) cu restul de 45%. Primul este fiul fostului sef din Bacau al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - CECCAR, iar cel de-al doilea fiul fostului director local al falimentarei Banci Agricole. Ambii parinti sunt prieteni la catarama cu Niculae - distrugatorul combinatelor chimice, si cu Tarata - arendasul diavolului din Insula Mare a Brailei. Sa mai remarcam, din palmaresul acestei SIERRA - dubios de rasfatata de judecatorii sindici nemteni, bacauani si braileni, dar si de alte instante de judecata - a facut parte o vreme si RAFO Onesti.
Inca o galusca
Cum corabia ingrasamintelor chimice, construita prin frauda de Ioan Niculae, era si este pe cale de a se scufunda definitiv, magnatul s-a gandit la o solutie de criza, care sa-l scoata pe moment din impas. Colacul de salvare parea a-i fi aruncat tot de simpaticul AVAS, in vara acestui an, pe cand se afla inca sub conducerea lui Razvan Orasanu (foto). Statul a anuntat, la sfarsitul lunii august 2006 - dupa ce negocierile cu ungurii de la NITROGENMUVEK au esuat -, ca scoate intregul combinat chimic NITRAMONIA Fagaras la vanzare, intr-o forma lasata la indemana investitorilori. Si-atunci, smecherului de Niculae i-a venit ideea de a construi, chipurile, un holding de firme, care sa devina "cel mai important jucator pe piata Europei de Est in privinta producerii de ingrasaminte chimice". Din acest holding, alaturi de NITRAMONIA, ar fi urmat sa faca parte la fel de falimentarele AMURCO SRL (capusa SC SOFERT SA Bacau), DONAU CHEM SRL (inlocuitoarea VIROMET-ului la Turnu Magurele) si chiar SC VIROMET SA Victoria. Din informatiile pe care le detinem, reprezentantii AVAS n-au mai fost dispusi sa inghita aceasta noua "galusca", declinand oferta.
Mincinosul
Una dintre modalitatile prin care magnatul reuseste sa induca in eroare organizatorii licitatiilor pe care le castiga (asta in cazul in care nu i-a cumparat, in prealabil) este cea a promisiunilor. Niculae isi ia angajamente - fara numar -, precum ca va pastra locurile de munca, va investi in retehnologizare, dar mai ales ca va da bani "cu caruta" pentru protectia mediului. Insa nimic din toate astea nu se intampla, fiind inutil sa mai insistam la acest capitol. Totusi, un exemplu elocvent in acest sens este promisiunea ca va investi la Turnu Magurele, in protectia mediului, nu mai putin de 48,205 milioane USD. Pana la ora actuala n-a platit decat amenzile aplicate de Garda de Mediu, si asta dupa ce a contestat sanctiunile in toate instantele de judecata posibile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.