Primele RCA ar trebui sa creasca cu cel putin 50% fata de nivelul din acest an pentru a acoperi includerea in aceasta polita a asigurarilor Carte Verde si cresterea sumei asigurate, considera firmele de asigurari.
Limita minima de daune - 100.000 de euro
Incepand de anul viitor, politele RCA vor fi valabile in toate tarile Uniunii Europene si Elvetia, incluzand astfel riscul acoperit pana in prezent de asigurarile Carte Verde. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a stabilit ca limita de dauna nu poate cobori sub 100.000 de euro in cazul pagubelor materiale si 500.000 de euro pentru vatamarile corporale, indiferent de numarul de persoane afectate de accident. Conform datelor prezentate de firmele de asigurari la un seminar, tarifele percepute la politele RCA vor creste anul viitor cu circa 45% pentru persoanele fizice si cu aproape 70% la persoanele juridice. Cresterea tarifelor RCA este efectul introducerii in prima a costului politei Carte Verde, care acoperea riscurile RCA in afara Romaniei. "Aceasta majorare ar acoperi includerea Carte Verde in polita RCA si ridicarea plafonului de despagubiri, dar nu ar raspunde si cresterii ratei daunalitatii care se manifesta pe acest segment", a declarat ieri directorul Allianz-Tiriac, Cristian Constantinescu. Si Mihail Tecau, presedintele si directorul general al BCR Asigurari, a afirmat recent, intr-un seminar, ca RCA este unul dintre segmentele care necesita alinierea tarifelor la cele din celelalte state din Europa, mai ridicate decat cele practicate in Romania. El a mentionat ca nici concurenta de pe piata nu va duce la scaderea preturilor. Tarifele pentru politele RCA sunt stabilite in mod liber de societatile de asigurare, incepand din 2007, iar pana in acest an au fost calculate intr-o banda de variatie stabilita de CSA.
Noua firme autorizate sa incheie RCA
Societatile autorizate au practicat la politele RCA valabile in anul 2006 un tarif mediu cu 20% mai ridicat comparativ cu preturile din 2005. Conform raportului CSA pentru anul trecut, societatile de asigurari au incasat din RCA prime de 761 milioane lei (207 milioane euro) si 170 de milioane lei (46,2 milioane euro) din vanzarile de Carte Verde. Din cele 15 societati de asigurare care au fost autorizate in 2006 sa incheie polite RCA, au fost reautorizate de catre CSA noua firme pentru anul viitor si inca una a depus o cerere in acest sens, a declarat presedintele Comisiei, Angela Toncescu.