Razboi deschis intre PSD si Traian Basescu ca urmare a actiunii de condamnare a comunismului.

Ion Iliescu a tras aer in piept si a rabufnit violent ieri impotriva lui Traian Basescu: „Vad ca e obsedat de dosare si de dosariada! E o expresie a mentalitatii bolsevice, e in spiritul stalinist al anilor ’50. Si Elena Ceausescu era obsedata de dosare". Absent de la sedinta de luni a Parlamentului in care presedintele si-a asumat condamnarea comunismului, Ion Iliescu a calificat ieri demersul lui Traian Basescu drept „o implicare in lupta politica actuala". „E pacat ca seful statului recurge la asa ceva. In loc sa promovam un spirit de conciliere nationala, producem rapoarte ca acesta care are un prilej de adincire a urii. E o vorba populara care spune ca cine stirneste vint culege furtuna", a aratat Ion Iliescu.

Iliescu nu cinta la trompeta

Fostul presedinte al Romaniei a criticat, totodata, declaratiile lui Basescu referitoare la Mircea Geoana. Seful statului a spus despre numarul unu din PSD ca este doar simpla trompeta minuita de acelasi Iliescu. „Consider inacceptabile si nedemne pentru un sef de stat insultele pe care Traian Basescu le profereaza la adresa unui sef de partid. Risca actiuni in spiritul Constitutiei, pentru ca e vorba despre o incalcare a Constitutiei", a declarat Ion Iliescu. Nici Geoana nu i-a ramas dator lui Basescu. In acelasi ton, el spune ca „in PD e o colectie intreaga de trompete, majorete si tromboane" si adauga ca seful statului este „produsului sistemului comunist pe care tocmai l-a condamnat".

Stenogramele UTC, „fleacuri"

Iliescu a calificat stenograma sedintei CC al UTC aparuta in presa drept „fleacuri", spunind ca in tinerete a spus si el „multe prostii", ca si altii. Doar ca ulterior a luat apararea unor oameni, devenind un simbol prin eforturile de a combate „excesele". Potrivit acelor stenograme, ministrul Tineretului de atunci, Ion Iliescu, era deranjat de lipsa de combativitate a activistilor UTC la adresa studentilor care au mers cu colindul.

Mircea Geoana: „M-a facut mama istet!" „Sint oltean de Jiulet, m-a facut mama istet, mai, Leano!". Fraza pe care tocmai ati citit-o a putut fi auzita ieri, melodios, din gura lui Mircea Geoana, lider al PSD, care incerca sa combata eticheta pe care i-a pus-o, cu ceva timp in urma, Ion Iliescu. Care, nervos, l-a facut fix „prostanac". Geoana n-a cintat singur, ci impreuna cu alti lideri PSD, care au fost ieri colindatiin curtea sediului boieresc din Kiseleff. Daca la „O, ce veste minunata!", social democratii nu prea s-au descurcat cu versurile, Geoana si ai lui s-au descurcat mai bine la „Trenule, masina mica, unde-l duci pe Ionica?"