Desi ministrul Justitiei si-a dat aviz negativ, ordonanta OPSPI a fost publicata in Monitorul Oficial, asa cum si-a dorit seful AVAS.

Ordonanta de urgenta prin care 41 de societati comerciale trec din subordinea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) al Ministerului Economiei la AVAS a aparut in Monitorul Oficial in numarul de ieri, desi ministrul Justitiei sustine ca si-a dat avizul negativ asupra acesteia.

Seful AVAS, Teodor Atanasiu, spune ca n-a avut niciodata un aviz negativ de la Justitie. „Monica Macovei nu a semnat actul si nu a dat aviz. Am luat in considerare toate observatiile Justitiei legate de tehnica legislativa. Nu am luat in considerare observatiile legate de caracterul de urgenta, pentru ca asupra acestuia nu se pronunta ministrul Justitiei, ci ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, care a recunoscut acest caracter", a precizat Atanasiu.

Ministrul Justitiei spune insa ca publicarea ordonantei fara avizul de legalitate al ministerului este un precedent periculos.

„Luni dupa-amiaza, saptamina aceasta, am primit de la SGG a patra sau a cincea varianta a ordonantei. Am constatat ca observatiile facute atunci cind am motivat de ce nu imi dau avizul nu au fost preluate, si marti dimineata am raspuns in scris la SGG ca nu avizez aceasta ordonanta pentru ca nu au fost preluate acele observatii si am atras atentia ca acea varianta nu a fost adoptata vreodata in sedinta de guvern. Voi verifica cu cei de la Directia de avizare si contencios, sa vad ce o sa fac. Este un precedent foarte periculos. Daca Guvernul se joaca cu avizul de legalitate al Ministerului Justitiei, este rau", a explicat Macovei. Pe linga cele 41 de societati, AVAS-ul lui Atanasiu va mai primi, de la alte ministere, si alte societati care urmeaza sa fie privatizate, ca Radiocomunicatii, Posta, Loteria, Imprimeria, Romtelecom sau CFR.