Oamenii de afaceri din spatele trusturilor media, proveniti din fosta putere comunista, controleaza viata politica si pe cea economica din Romania, fiind interesati ca statul sa fie cat mai slab, a sustinut presedintele Traian Basescu, marti, intr-un
Oamenii de afaceri din spatele trusturilor media, proveniti din fosta putere comunista, controleaza viata politica si pe cea economica din Romania, fiind interesati ca statul sa fie cat mai slab, a sustinut presedintele Traian Basescu, marti, intr-un interviu acordat BBC. Seful statului a explicat ca oamenii de afaceri foarte bogati, politicienii si trusturile media formeaza un triunghi care "se bate" cu institutiile statului democratic. Intrebat de ce, in conditiile in care acest triunghi este ilegal, este cercetat de justitie doar Dinu Patriciu, Basescu a raspuns: "Nu eu fac justitia. Nu cred ca este doar cazul mentionat de dumneavoastra, mai sunt si altii". Prezentam fragmente din interviul dat BBC de seful statului.
"In momentul de fata foarte multi dintre oamenii puterii comuniste sunt oameni cu o putere economica extraordinara. Uitati-va la ce s-a intamplat ieri in Parlament. Ii regasim in manifestari directe si in viata politica, si, de asemenea, ii regasim in trusturile media. Viata noastra de zi cu zi este afectata de aceasta realitate, careia eu sunt hotarat sa-i fac fata si sa-i diminuez capacitatea de a face rau Romaniei. Daca va uitati..., va dau o tema pe care o veti vedea acoperind mare parte a mesajelor mediatice transmise: autoritati neputincioase, autoritati ticaloase, autoritati care nu servesc interesul national. Acest mesaj il veti vedea la toate trusturile private, in spatele carora sunt oameni de afaceri interesati ca statul sa fie cat mai slab, pentru ca un stat puternic ii face sa nu mai poata controla discretionar viata economica si viata politica. Atentie, viata politica a Romaniei! In momentul de fata ei reusesc sa creeze atmosfera pentru ca institutiile statului sa fie inhibate" a afirmat presedintele.
"Triunghiul care se bate cu institutiile statului"
El si-a continuat sustinerea: "Uitati-va, de cate ori un om acuzat sau suspectat, un om de afaceri important, de cate ori ajunge sa dea explicatii in fata Parchetului sau este trimis in instanta, veti vedea intotdeauna o cohorta de sustinatori in media, veti vedea ca niciodata autoritatile nu au nimic de spus, ci doar avocatii presupusilor infractori, veti vedea ca toate acuzatiile celui suspectat se indrepta impotriva institutiilor statului ca facand jocuri politice. Dar nu veti vedea nici un post de televiziune care sa sustina altceva, ca ar avea cat de cat dreptate si autoritatile statului sa fie curioase sa investigheze ce s-a intamplat intr-o situatie sau alta. Deci, vreau sa stiti ca complexul este mult mai mare decat ce ati vazut ieri in Parlament. Este vorba de un complex: oameni de afaceri foarte bogati, oameni cu influenta politica, politicieni si trusturi media. Acesta este triunghiul care se bate cu institutiile statului democratic, in incercarea de a-si mentine dominatia pe care a avut-o timp de 15 ani. Din 2005 sunt foarte deranjati de niste realitati, dar mai reusesc sa-si puna cate un ministru in Guvern, cate o influenta prin zone importante... Si acest lucru trebuie depasit. Iar eu voi lupta necrutator impotriva acestor fenomene, la fel cum stiu ca si ei sunt necrutatori cu mine".
Intrebat de ce, daca triunghiul la care s-a referit are ceva ilegal, este cercetat de Justitie doar Dinu Patriciu, seful statului a raspuns: "Nu eu fac justitia", adaugand "Nu cred ca este doar cazul pe care l-ati amintit. Eu cred ca mai sunt si altii". Basescu a explicat si de ce nu ajung anchetele si la ceilalti moguli de presa: "Pe de-o parte, si datorita influentei pe care acesti oameni o au, influenta politica si capacitatea de a plati; pe de alta parte, datorita imperfectiunilor sistemului nostru judiciar, de la Parchete pana la instantele de judecata. Dar pentru mine extrem de important este ca aceste institutii au inceput sa simta ca sunt libere si au inceput sa actioneze. Nu spune nimeni ca sunt institutii perfecte si ca nu fac greseli, dar le voi incuraja tot timpul sa continue sa actioneze, sa-si faca menirea".
"Au ramas pilonii solizi ai comunismului"
"Dupa declaratia de condamnare a regimului comunist, m-am simtit cu constiinta impacata. Pana cand am devenit presedinte, am stiut ce s-a intamplat in perioada comunista asa cum stia fiecare roman, dar din informatii disparate sau dintr-o carte. Realitatile functiei de presedinte mi-au probat insa necesitatea unei astfel de analize, a unui astfel de raport si necesitatea unei astfel de incriminari a perioadei comuniste din Romania. Sustin fara rezerve raportul comisiei prezidentiale conduse de Vladimir Tismaneanu. Raportul a fost supus unei incercari de discreditare fara sa fi fost citit si acest lucru a fost facut de multi oameni importanti din punctul de vedere al prezentei lor publice pentru ca ei insisi sunt reminiscente ale sistemului comunist. Reminiscente in mentalitate, pentru ca nu putem spune ca puteam avea un nou popor in 17 ani! Acesta este poporul roman, cu istoria lui, cu realitatile lui, si a fost supus, prin vointa lui, unui proces de transformare. Dar au ramas pilonii solizi ai comunismului, care se manifesta in presa, in viata politica, la toate televiziunile si in foarte multe institutii", a aratat Basescu. (Anca HRIBAN)
CNSAS preia dosarele la container
Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, la finalul sedintei CSAT, ca, in cazul in care CNSAS nu va putea primi dosarele ramase de la SRI si SIE, acestea vor fi puse in containere, opisate si depozitate inchise la depozitul CNSAS din Popesti Leordeni, pana cand Colegiul le va putea prelua.
"Se va indeplini inainte de sfarsitul anului obiectivul ca cele doua servicii de informatii din subordinea CSAT sa termine predarea lor. In cazul in care se va constata o lipsa de capacitate de depozitare, ceea ce din informatiile mele nu mai este de actualitate, decizia luata a fost ca serviciile vor pune dosarele in containere, opisate si depozitate inchise, la depozitul CNSAS din Popesti Leordeni, astfel incat sa fie macar iesite din arhivele serviciilor secrete, urmand ca preluarea sa se faca atunci cand CNSAS va putea sa o faca", a spus seful statului. El a explicat marti, intr-un interviu pentru BBC, ca SRI mai are un kilometru de arhiva gata pentru a fi predat, iar comisia SRI-CNSAS lucreaza zilnic pentru a decide ce poate fi desecretizat. "SRI mai are un kilometru de dosare, de arhiva gata de predare si CNSAS a comunicat ca de saptamana viitoare va fi in masura sa le primeasca si cu asta se incheie obligatia asumata si de presedinte, si de sefii de servicii de informatii ca, pana la 31 decembrie, SRI si SIE sa predea arhivele care pot fi predate", a spus Basescu. (D.D.)
Dan Voiculescu: "Un mare las diversionist"
Seful conservatorilor Dan Voiculescu este de parere ca "atacul virulent" al presedintelui Basescu, "un mare las diversionist", la adresa trusturilor de presa private este de natura sa intimideze mass-media si atenteaza grav la libertatea de exprimare a ziaristilor romani.
"Presa libera si de calitate necesita resurse financiare substantiale de natura sa asigure salarii pe masura valorii profesionistilor din domeniu. La fel de normale sunt si opiniile diferite sau critice exprimate in mass-media private", a aratat liderul PC intr-un comunicat remis presei ieri. El a mai spus ca seful statului este, de fapt, deranjat de aceasta realitate globala si de aceasta normalitate democratica si crede ca Basescu "viseaza sa conduca o tara care ar avea numai o presa de stat gata sa-i ridice ode maretului conducator, ca pe vremurile pe care tocmai le condamna". "Traian Basescu va lasa dupa mandatul sau prezidential doar o dara de noroi", a mai apreciat Voiculescu. El mai spune si ca Romania are "un presedinte in deriva", lucru dovedit de indicatiile aberante pe care isi permite sa le dea justitiei opinand ca patronii de presa ar trebui sa ajunga in instanta. "Presedintele Basescu comite astfel unul dintre cele mai periculoase atacuri asupra mass-media, incalcand, in mod flagrant, prezumtia de nevinovatie a oricarui cetatean al acestei tari", sustine conservatorul. Acesta a mai comentat ca Basescu a atacat neconstitutional liderii unor partide de opozitie, Mircea Geoana si Corneliu Vadim Tudor, ceea ce ofera "imaginea unui presedinte hotarat sa dinamiteze pilonii oricarei democratii: presa libera si opozitia". (V.D.)
Cristian Diaconescu, purtator de cuvant al PSD
"Este foarte grav"
"Sunt reluarea unor subiecte, fara desemnari de persoane si fara individualizari. Daca asa stau lucrurile inseamna ca este foarte grav si este o iluzie a democratiei si o caricatura a statului de drept. In aceste conditii, asteptarile opiniei publice fata de mass-media sunt practic inselate. Este foarte important si eu am spus acest lucru, ca ideea de condamnare a sistemului comunist sa se refere si la mecanismele care au functionat dupa 1989, nu numai inainte de 1989. Sa vedem cum functionaza acum aceste structuri, unde si in ce sens. Avand in vedere autoritatea pe care o clameaza presedintele, inseamna ca ceea ce a spus are un grad foarte mare de credibilitate, dar simplele declaratii nu rezolva problema". (R.A.)
Puiu Hasotti, vicepresedinte PNL
"Subiectivul Traian Basescu"
"Sigur ca in mare masura presedintele Traian Basescu are dreptate, dar e subiectiv ca de obicei. Basescu ar fi trebuit sa faca o lista completa ai celor care sunt partizani politici, incluzand aici si oamenii de afaceri care au trusturi de presa si care sunt aproape de domnia sa din punct de vedere politic. Abia atunci, Basescu ar fi prezentat intr-o perspectiva reala." (R.G.)
Zoe Petre, analist politic
"Un vechi obicei comunist"
"Poate stie presedintele ceva, referitor la oamenii de afaceri din spatele trusturilor media. Mie insa nu mi-au placut niciodata afirmatiile generale, in urma carora toata lumea se simte prost si nimeni nu se simte vinovat. Este, de fapt, un vechi obicei comunist. Declaratiile presedintelui imi aduc aminte de sedintele de partid, in care se spunea ca <<unii tovarasi au facut si-au dres>>. Apelul la raspundere trebuie personalizat, nu poti lansa acuzatii la modul general. Pe de alta parte, seful statului nu este acuzator public". (V.D.)
Dan Pavel, analist politic
"Samanta de comunism a lui Basescu"
"Exista o samanta de comunism in presedintele Traian Basescu. Si aceasta in pofida faptului ca, recent, a prezentat mesajul de condamnare a comunismului. Samanta de comunism este anti-capitalismul sau funciar. Traian Basescu a recunoscut ca, el in principal, in perioada 1996-2000, s-a impotrivit restituirii proprietatii. Este in mod evident o atitudine anti-capitalista. Atacul pe care presedintele Basescu il reitereaza impotriva oamenilor bogati este chiar esenta anti-capitalismului sau". (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.