Agentia doreste ca de anul viitor sa alimenteze experimental citeva dintre blocurile sale cu energie solara, caldura din pinza freatica sau chiar obtinuta din arderea rumegusului.

Ideea i-a venit conducerii Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) dupa ce au fost analizate tendintele in domeniu din alte tari, spun oficialii de aici. Impreuna cu Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE) pe post de consultant, ANL a lansat un concurs de solutii care se va incheia in luna ianuarie si in urma caruia doreste sa obtina cele mai bune proiecte pentru alimentarea cu energie neconventionala a patru blocuri din tara.

Blocurile-pilot selectate se gasesc la Ghelnita (24 de apartamente), in Borsec (20 de apartamente) si in Sincraiu de Mures (20 de apartamente) si daca proiectul va da roade, viitorii locatari ai acestora se vor incalzi cu apa calda adusa de pompe din pinza freatica. Ultimul bloc-pilot se va gasi in localitatea Cogealac, judetul Constanta, si va avea o instalatie de termoficare pe baza de energie solara.

„Am avut aceasta idee uitindu-ne la tot ce se intimpla in alte tari si la ce trebuie sa fie si in Romania", explica Gheorghe Popescu, director general al ANL.

Deocamdata, conducerea ANL nu stie daca locuintele incalzite cu energie neconventionala vor fi mai scumpe, dar spune ca nu doreste acest lucru. „Noi intentionam ca noile locuinte sa nu aiba preturi mai mari prin dotarea lor cu aceste instalatii", a spus Popescu.

Factura, cu o treime mai mica

Directorul general ANL spera ca astfel factura pentru incalzire platita de locatari sa fie mai mica cu 30%, cifra rezultata in urma consultarilor sale cu specialisti din domeniu. In functie de constatarile facute dupa darea in folosinta a blocurilor, ANL si ARCE se vor gindi si la introducerea altor surse neconventionale.

Conducerea ARCE a dat dispozitie filialelor sale sa analizeze, in functie de regiunea in care se afla si de accesibilitatea diferitelor resurse, posibilitatea utilizarii si a altor surse neconventionale de energie, spune Ion Silviu Lefter, director general al ARCE. „In zonele de munte, spre exemplu, se va analiza posibilitatea folosirii lemnului sau rumegusului, totul va depinde de potentialul zonei", spune acesta.

De exemplu, incalzirea unei case se poate face cu ajutorul unui panou solar a carui valoare este cuprinsa intre 60 si 80 de milioane de lei, dar sumele exacte vor fi stabilite dupa obtinerea studiilor de fezabilitate.

Betonul este pe moarte

Pe linga solutiile neconventionale de asigurare a energiei, ANL are in calcul si introducerea, cu titlu experimental, a unor tehnologii noi de construire la 11 blocuri care vor fi realizate.

„Am decis aplicarea acestora in urma unui proiect initiat de Ministerul Transporturilor. Vor fi altceva decit structurile clasice. Ne gindim la pereti din vata minerala, structuri metalice sau la finisaje directe", spune Gheorghe Popescu. „Speram ca, odata realizate, aceste solutii sa fie aplicate si de ceilalti constructori de pe piata", declara acesta.

Proiectii Potrivit datelor oficiale prezentate, ANL are in executie aproximativ 900 de unitati locative in credit ipotecar si 1.938 destinate inchirierii, prin intermediul primariilor. Anul viitor se spera receptionarea a 3.000 de unitati locative pentru inchiriere si a circa 500 de unitati prin credit ipotecar, fata de 200 de unitati locative receptionate anul acesta, ne-a declarat Gheorghe Popescu. „Dupa ce vom vedea bugetul care a fost aprobat marti de Parlament, vom sti cite amplasamente noi vor fi incepute anul viitor", spune acesta.