Seful AVAS spune ca se va vinde tot pachetul de actiuni pe care statul il mai detine la Petrom, ceea ce inseamna un pret de trei ori mai mare decit cel obtinut la privatizarea cu OMV.

Executivul intentioneaza sa scoata la vinzare toate actiunile pe care statul roman le mai detine la Petrom, la pretul de piata, a declarat ieri presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu.

„Am inteles ca tot ce vine de la OPSPI (Oficiul pentru Privatizare din subordinea Ministerului Economiei-n.red.) se va vinde in intregime. Nu AVAS decide ce se privatizeaza, ci Guvernul, iar acum nu exista alta decizie decit aceea de a se vinde tot", a spus Atanasiu, care nu a dat mai multe detalii referitoare la modalitatea de vinzare. Seful AVAS a spus ca stie de faptul ca, potrivit contractului de privatizare, trebuie sa faca intii o oferta de cumparare celor de la OMV atunci cind va vinde actiunile. „Vom actiona potrivit tuturor prevederilor din contract", a spus Atanasiu.

Seful AVAS a admis si ca vinzarea intregului pachet inseamna ca statul nu se mai poate opune unor decizii majore pe care le-ar putea lua unilateral OMV (ca vinzarea de active), dar a gasit si o solutie la aceasta chestiune. „Statul roman poate sa se opuna la orice, daca da o lege in acest sens", a spus Atanasiu.

OMV nu este interesata momentan de achizitia unui pachet suplimentar de actiuni. „OMV detine o participatie de 51% in compania Petrom. Prin urmare, acest subiect nu constituie o preocupare in acest moment", precizeaza biroul de presa al companiei austriece.

Citi bani se pot obtine

In prezent, statul este al doilea mare actionar al Petrom, dupa OMV, detinind 30,86% din capital, procent din care va fi vindut si pachetul de 8% destinat salariatilor. Scazind aceasta cota, rezulta ca statul mai ramine cu 22,86% din companie, ceea ce inseamna aproape 13 miliarde de actiuni. Cum titlurile SNP au incheiat acest an cu o cotatie de 0,565 RON, inseamna ca tot pachetul pe care il va scoate la vinzare valoreaza 2,14 miliarde de euro, la un curs de 3,42 RON/euro. Cu alte cuvinte, statul roman va obtine din vinzarea a 20% de trei ori mai mult decit atunci cind a cedat pachetul majoritar. Asta daca cineva va oferi pe tot pachetul pretul de la bursa.

Consens in chestiunea 8%

Nu este singura noutate promovata de noul sef al AVAS. In chestiunea vinzarii pachetului de 8% catre salariati, discutata de un an si jumatate, dar care nu si-a gasit inca solutia, se pare ca seful AVAS si Ministerul Justitiei se gasesc pe aceeasi lungime de unda. „Cred ca opinia ministrului Justitiei este corecta si anume ca salariatii din prezent se incadreaza la categoria salariatilor carora li se vor distribui cele 8%, pentru ca legea spune salariati fara alte precizari", a spus Atanasiu.

„Am solicitat ministrului Justitiei o discutie in ianuarie pe aceasta tema", a precizat Atanasiu, care a mai afirmat ca se va decide si daca membrii Consiliului de Administratie de la Petrom pot primi aceste actiuni sau nu.

Amintim ca ultima piedica in calea vinzarii catre salariati a pachetului de actiuni au fost neintelegerile dintre Ministerul Justitiei si Minis-terul Economiei, referitor la cine are dreptul sa cumpere actiuni. In final, Economia a propus sa primeasca actiuni toti cei care erau salariati in decembrie 2004, momentul privatizarii cu OMV, in timp ce Justitia a opinat ca doar cei de acum au dreptul sa primeasca actiuni.

Ce se mai vinde Portofoliul AVAS cuprinde 447 de companii privatizabile, cu un capital social de 4,45 miliarde de lei, din care statul detine 595 de milioane, in afara de cele 41 de societati care vor veni de la OPSPI. AVAS este actionar majoritar la 62 dintre cele 447 de firme. In 2006, privatizarea nu a mers chiar cum au planuit sefii institutiei. Dintre cele 54 de firme incluse in program, au fost vindute doar 12, alte 5 sint in negocieri, iar pentru 37 de companii (printre care eternele probleme Tractorul, Rulmentul sau Electroputere), privatizarea fie nu a fost inca initiata, fie s-a soldat cu un esec.