Aflati intre puterea politica - al carei brat inarmat (politie, servicii secrete, justitie etc.) ii poate zdrobi in orice moment si opinia publica - a carei neincredere il poate distruge pe cel mai talentat din breasla - jurnalistii practica o echili
Aflati intre puterea politica - al carei brat inarmat (politie, servicii secrete, justitie etc.) ii poate zdrobi in orice moment si opinia publica - a carei neincredere il poate distruge pe cel mai talentat din breasla - jurnalistii practica o echilibristica periculoasa si, mai presus de orice, absolut necesara.
Interesul politicienilor este sa isi asigure o imagine cat mai buna la nivelul alegatorilor. Iar alegatorii isi doresc sa cunoasca adevarul. Ziaristii sunt prinsi la mijloc in aceasta lupta. Politicienii care vor sa prezinte o alta imagine decat cea reala nu au decat un nume: mincinosi. Iar ziaristii care le asigura aceasta imagine sunt la randul lor mincinosi. Mai mult: in momentul in care minciuna acopera o crima, jurnalistii devin practic complici la respectiva crima. Sa luam exemplul infometarii deliberate a taranilor din Basarabia la inceputurile comunismului: ziarele, cate si cum apareau, nu faceau altceva decat sa laude victoriile comunismului - in vreme ce oamenii mureau de foame. Insa oamenilor nu le poate fi ascuns adevarul la nesfarsit - minciuna are picioare scurte. Un politician manipuleaza presa doar atunci cand are ceva de ascuns - iar surpriza ascunsa de el nu poate fi decat neplacuta.
Ce se intampla in prezent la Chisinau este deosebit de ingrijorator. Incalecarea cu forta, prin minciuna, a mass-media independenta nu poate duce decat la o singura concluzie: politicienii au ceva de ascuns. Mascarada de la Antena C aminteste de o vorba mai veche: comunismul la romani este o combinatie sinistra de Stalin si Caragiale. Atitudinea "noi ne facem ca spunem adevarul, voi va faceti ca ne credeti" nu este de natura sa prezica un viitor placut. Oamenii dintre Prut si Nistru nu sunt tampiti, ba chiar dimpotriva: sunt deosebit de inteligenti. Poate ca au reactii intarziate, poate ca se misca mai greu - insa aceasta datorita unei experiente istorice cat se poate de neplacute care i-a fortat la o prudenta excesiva: mai bine masori de doua ori si tai o singura data. Ceea ce constituie o alta proba de inteligenta.
Dupa cum bate vantul dinspre rasarit se pare ca la Chisinau se doreste la cel mai inalt nivel o intoarcere in aceasta directie. Aderarea la Uniunea Europeana pare a fi "o vorba de dansii inventata" - nimeni nu mai crede cu adevarat in ceea ce spune. Ruperea de realitate a discursului public anunta de fiecare data vremuri grele. Discursul presedintelui Voronin care acuza Romania ca vrea sa traga Republica Moldova in Uniunea Europeana cu forta reprezinta tocmai o astfel de rupere. "Eu cu painea dupa el, iar el cu bata dupa mine", spune o vorba romaneasca. Din nou, oamenii dintre Prut si Nistru ofera o proba de inteligenta: daca Voronin nu vrea Uniune Europeana, noi vrem si cerem cetatenie romaneasca.
Pe de alta parte, nici la Bucuresti nu este foarte diferita situatia. Monica Macovei promoveaza aici un nou cod penal care pune ziaristii in pericol. Dupa ce a sustinut campania pentru excluderea calomniei din codul penal, Monica Macovei gireaza un proiect care ameninta jurnalistii cu ani de inchisoare daca se arata prea curiosi cu privire la viata privata, primesc documente de la functionari publici sau daca prezinta imagini cu arestarea unor infractori.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.