Obligata sa adopte regulile comerciale ale UE, Romania a propus ieri o formula fostilor parteneri comerciali ramasi in afara Uniunii.

Citeva zeci de acorduri comerciale preferentiale semnate de Romania, mare parte cu state din zona, vo
Obligata sa adopte regulile comerciale ale UE, Romania a propus ieri o formula fostilor parteneri comerciali ramasi in afara Uniunii.

Citeva zeci de acorduri comerciale preferentiale semnate de Romania, mare parte cu state din zona, vor trebui anulate dupa 1 ianuarie 2007, moment din care Romania va putea aplica doar acordurile convenite de catre Uniune. Principalele intelegeri la care se va renunta sint cele semnate cu statele membre CEFTA, respectiv Bulgaria, Croatia si Macedonia, la care se adauga cele 25 de tratate semnate cu statele membre ale UE, patru semnate cu membrii EFTA (Islanda, Norvegia, Elvetia, Liechtenstein) si cele convenite cu tari din Balcanii de Vest - Albania, Serbia si Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, precum si cu Moldova, Turcia si Israel.

Oficiali ai Romaniei si Bulgariei, ai membrilor care ramin in CEFTA dupa 1 ianuarie (Macedonia si Croatia), precum si ai tarilor candidate (Republica Moldova, Albania, Serbia si Muntenegru, Bosnia- Hertegovina) au semnat ieri un Acord unic de comert liber in sud-estul Europei, menit sa inlocuiasca vechile preferinte. Acesta mentioneaza taxele vamale aplicabile dupa 1 ianuarie in comertul dintre aceste state, dar propune si un calendar privitor la reducerea acestora. Comertul exterior al Romaniei cu tarile CEFTA se ridica la un miliard de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.