Imigrantii, in special romanii si bulgarii, muncesc pe salarii mici in sudul Italiei, la cules de fructe si masline, in conditii care nu respecta nici macar standardele elementare ale ONU referitoare la taberele de refugiati. Ziarul britanic The G
Imigrantii, in special romanii si bulgarii, muncesc pe salarii mici in sudul Italiei, la cules de fructe si masline, in conditii care nu respecta nici macar standardele elementare ale ONU referitoare la taberele de refugiati. Ziarul britanic The Guardian a ajuns la aceasta concluzie realizand un reportaj in oraselul Rosarno din Calabria. Imigrantii romani de aici sufera de boli de piele, din cauza expunerii la pesticide, sau de TBC. Despre infernul in care traiesc imigrantii romani, relata si saptamanalul italian L'Espresso, intr-un material socant intitulat "Sclav in Puglia" in care se arata ca organizatia Medicins sans Frontiers este alarmata de conditiile muncitorilor.
Inainte de rasaritul soarelui sute de imigranti ilegali est-europeni si africani se aduna din piata centrala a oraselului Rosarno din Calabria, o localitate de 15.000 de locuitori in asteptarea camioanelor care sa ii transporte pe plantatiile de portocali si maslini, povesteste, in reportajul sau, ziaristul de la The Guardian. Printre acestia se afla si un grup de romani, relateaza corespondentul cotidianului britanic. Primele vehicule isi fac aparitia si dispar in cateva minute incarcate pana la refuz cu muncitori. Mai multi imigranti romani inconjoara o masina si incep sa bata cu pumnul in capota sa strigand "Bastardo, bastardo". Au lucrat mai multe zile pentru patronul italian, dar acesta nu i-a platit. In aceeasi situatie se afla si un imigrant marocan care se arunca cu disperare pe capota unei masini in timp ce aceasta se indeparteaza. In jurul oraselului Rosarno locuiesc circa 5000 de imigranti ilegali, noteaza The Guardian, precizand ca majoritatea, in special africanii, nu au sansa de a lucra zilnic la cules de fructe sau masline si se retrag in casele parasite si in fabricile dezafectate unde se adapostesc in conditii greu de suportat.
Autoritatile italiene aplica tactica strutului
Potrivit ziarului britanic, recent, organizatia Medicins sans Frontiers a devenit atat de alarmata de conditiile in care traiesc imigrantii din Calabria, incat a trimis o echipa care sa usureze situatia celor de aici. MSF a descoperit ca majoritatea imigrantilor traiesc in conditii care nu intrunesc nici macar standardele minime cerute de Inaltul Comisariat pentru Refugiati al ONU pentru taberele de refugiati din Africa. Potrivit organizatiei MSF, 94% dintre imigrantii din Calabria au avut cel putin o problema de sanatate, trei sferturi dintre acestia suferind de afectiuni cronice. Majoritatea sufera de boli de piele, din cauza pesticidelor, dar si de afectiuni ale sistemului respiratoriu, in special TBC, regasite in special la romani. Primarul din Rosarno, membru al partidului Forza Italia, condus de Silvio Berlusconi, recunoaste ca imigrantii traiesc "in conditii inumane", dar spune ca institutiile nationale prefera sa inchida ochii la aceste nereguli, intrucat agricultura Italiei s-ar prabusi fara ei, adauga cotidianul britanic.
Sclavii din Puglia
Tot in acest an, unul dintre reporterii publicatiei italiene L'Espresso a reusit sa se infiltreze printre imigrantii din provincia Foggia, angajati la cules de rosii, relatand apoi "o saptamana in infern". Ziaristul a denuntat exploatarea la maximum a imigrantilor, amenintarile si tratamentele inumane la care sunt supusi. Printre acestia si un roman, ale carui brate fusesera rupte cu o ranga de fier, in timp ce dormea, pentru ca indraznise sa-si ceara banii cuveniti. Romanul a ajuns la spital cu septicemie si, pentru ca a depus plangere la politie, a fost amenintat cu expulzarea. In acelasi reportaj erau dezvaluite si abuzurile sexuale asupra imigrantilor, precum si disparitiile misterioase ale unor muncitori romani sau bulgari. Ministerul roman de Externe nu a prezentat niciodata o situatie privind soarta acestor romani abuzati.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.