Plata cu cardul devine o parte din rutina zilnica. Comertul virtual isi face si el simtita prezenta in utilizarea cardului la comercianti, indeosebi pentru cumpararea online de bilete de avion.

Romanii au cheltuit peste 645 de milioane de dolari cu cardurile Visa la comercianti in primele noua luni din 2006, aceasta fiind valoarea celor 11,1 milioane de tranzactii cu carduri inregistrate in perioada septembrie 2005-septembrie 2007. Totalul valoric al tranzactiilor cu carduri Visa, care cuprinde si retragerile de la ATM, a ajuns insa la aproximativ sapte miliarde de dolari, in crestere cu 59% fata de aceeasi perioada din 2005. ĄDesi numerarul este in continuare metoda cea mai folosita pentru plati, aceste rezultate indica faptul ca romanii au devenit tot mai obisnuiti sa plateasca cu cardul, numarul tranzactiilor dublindu-se in acest an comparativ cu anul trecut", spune Catalin Cretu, vicepresedinte Visa International CEMEA.

Comertul virtual s-a dublat

Comertul electronic a continuat de asemenea sa creasca. Numarul total al tranzactiilor operate de detinatorii romani de carduri Visa in Romania si in strainatate a crescut cu 123%, ajungind la 141.000. Valoarea tranzactiilor online a crescut si ea la peste dublul anului trecut, 17,5 milioane de dolari fiind platiti pe Internet, cu 103% mai mult fata de sfirsitul lunii septembrie 2005. Conform statisticilor, in perioada noiembrie 2005-noiembrie 2006 s-a lansat, in medie, un magazin virtual la fiecare doua zile. De asemenea, dintre cele peste sase milioane de clienti ai sistemului bancar, 100.000 sint abonati ai unui serviciu de Internet banking. De mentionat ca la realizarea valorii tranzactiilor contabilizate de Visa au contribuit doar 4.000 de carduri.

Avionul si voiajul, platite online

Statistica tranzactiilor online ale detinatorilor de card VISA dezvaluie preferintele celor care au ales Internetul pentru plata serviciilor si marfurilor. Principalii beneficiari de plati virtuale sint de departe liniile aeriene, care au incasat in ultimul an 5.310.827 de dolari din totalul de 17,5 milioane de dolari tranzactionati de romani pe Internet in primele trei trimestre din acest an. In topul cumparaturilor online din 2006, pe locul al doilea ca valoare, cu 2.144.300 de dolari, se regasesc componentele de computer. Agentiile de voiaj se situeaza pe locul al treilea in statistici, cu incasari online de 1.152.957 de dolari. Plata cursurilor in strainatate, achizitionarea de carti din librarii virtuale, dar si sumele cheltuite pe componente de computer dau o idee despre utilizatorii de comert electronic, care sint in majoritate tinerii.