Noul Acord CEFTA (Acordul de Liber Schimb Central European) a fost semnat ieri la Bucuresti, de Romania, Bulgaria, Albania, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru si Serbia.
Documentul va inlocui reteaua de 32
Noul Acord CEFTA (Acordul de Liber Schimb Central European) a fost semnat ieri la Bucuresti, de Romania, Bulgaria, Albania, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru si Serbia.
Documentul va inlocui reteaua de 32 acorduri bilaterale de comert liber in vigoare in regiune. Romania, stat care asigura presedintia CEFTA, se va retrage din Acord, impreuna cu Bulgaria, odata cu integrarea in UE, la 1 ianuarie 2007. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca noul acord include noi prevederi privind comertul cu servicii, drepturile de proprietate intelectuala, achizitii publice si investitii. Tariceanu a apreciat ca tarile semnatare trebuie sa fie interesate de proiectele de infrastructura si energie din regiune, referindu-se in mod special la coridoarele de transport pan-europene, la proiectul Nabucco si oleoductul Constanta-Trieste. La randul sau, Iuliu Winkler, ministru delegat pentru Comert, a afirmat ca Romania ar putea propune, dupa ce va deveni membru al Uniunii Europene, incheierea unui acord comercial intre UE si statele CEFTA. El a aratat ca deja exista propunerea incheierii unui acord de comert liber intre UE si tarile mediteraneene, termenul limita pentru semnarea acestui act fiind 2010. CEFTA este cel mai important acord multilateral de comert liber din centrul si sud-estul Europei, fiind prima formula de asociere economica regionala creata dupa caderea comunismului. Principalul obiectiv al acestui Acord a fost crearea unei zone de comert liber prin liberalizarea treptata a comertului cu produse industriale si agricole intre partile semnatare. Romania este membru CEFTA din 1997.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.