Justitia libiana a pronuntat, ieri, sentinta capitala impotriva celor sase cadre medicale (cinci infirmiere bulgare si un medic palestinian) acuzate de infectarea deliberata cu virusul HIV a catorva sute de copii libieni. In momentul pronuntarii verd
Justitia libiana a pronuntat, ieri, sentinta capitala impotriva celor sase cadre medicale (cinci infirmiere bulgare si un medic palestinian) acuzate de infectarea deliberata cu virusul HIV a catorva sute de copii libieni. In momentul pronuntarii verdictului, inculpatii au izbucnit in lacrimi, in timp ce, in fata Tribunalului din Tripoli, familiile copiilor decedati de SIDA sau infestati cu virusul acestei maladii au sarbatorit sentinta dansand si cantand.Cei sase inculpati, incarcerati de sapte ani, au fost condamnati la moarte in mai 2004, dar Curtea Suprema libiana a cerut rejudecarea dosarului. Astfel, in mai 2006, a inceput un nou proces. Procuratura a cerut din nou condamnarea la moarte a celor sase, in cadrul ultimei audieri, desfasurata pe data de 4 noiembrie. Acuzatii mai au o singura posibilitate de a face apel in fata Curtii Supreme, in termen de 60 de zile.
Imediat dupa pronuntarea sentintei, Bulgaria a cerut Libiei "sa nu-i execute" pe cei sase. Nu doar Bulgaria, ci mai multe tari democratice si organisme internationale, care ii considera pe cei sase nevinovati, au sperat, pana in ultima clipa, ca inculpatii vor fi eliberati. "Sunt socat de aceasta decizie, este o mare deceptie", a declarat comisarul european pentru Justitie, Franco Fratini, la incheierea unei audieri in Parlamentul European, desfasurata, ieri, la Bruxelles. "Sper ca autoritatile libiene vor reveni asupra deciziei" care reprezinta "un gest periculos" si "un obstacol in calea cooperarii cu UE", a avertizat responsabilul european.
Unul dintre avocatii francezi ai apararii, Emmanuel Altit, a declarat, de la Paris, ca procesul infirmierelor bulgare nu a fost "nici corect, nici echitabil", "nefiind luate in calcul toate elementele care puteau dovedi nevinovatia infirmierelor" si puteau stabili cauzele reale ale imbolnavirii copiilor, respectiv conditiile mizere din spital.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.