Vladimir Socor, Senior Analyst pentru Europa de Est al prestigioasei fundatii americane Jamestown, explica pentru „Cotidianul" relatia Romaniei cu Rusia, in context european.

S-a spus ca actuala putere a adus relatiile cu Rusia in cea mai proasta situatie din ’90 incoace…

Parerea mea este ca nu depinde de nici un guvern roman sa imbunatateasca sau sa inrautateasca relatiile cu Rusia. Politica Rusiei e de asa natura incit contravine intereselor europene si euroatlantice in Europa Centrala si de Rasarit, in zona Marii Negre si in zona Marii Caspice. Din fericire, Romania, astazi, nu mai este vecina Rusiei, este o situatie care a survenit pentru prima data in istoria ei, e cel mai mare avantaj strategic pe care l-a obtinut Romania dupa caderea comunismului si a Uniunii Sovietice. Romania este, poate, geografic, in Europa de Est, dar politic, strategic, face parte din Occidentul extins, din institutiile occidentale: NATO si UE. De aceea, relatia cu Federatia Rusa nu mai este o relatie pur bilaterala, ca in trecut. Romania face parte din relatia NATO cu Rusia si din relatia UE cu Rusia. Tara noastra are pentru prima data o situatie sigura in istoria ei si are o baza solida de pe care sa isi promoveze propriile interese.

Dar unele tari europene, cum ar fi Germania, pastreaza o relatie privilegiata cu Rusia. Credeti ca o relatie oarecum antagonica a Romaniei cu Rusia va fi privita ca un minus adus de Romania in UE?

Eu nu cred ca relatia Romaniei cu Rusia e antagonica, e vorba de faptul ca Rusia are interese contrare celor euroatlantice. Aici, Romania nu are nici o vina! Chiar daca opozitia de interese dintre Rusia si Occident nu e intotdeauna verbalizata de catre Vest, e verbalizata de catre Rusia, toata ziua. De Occident nu e verbalizata, dar e din ce in ce mai mult constientizata. In al doilea rind, eu cred ca a trecut vremea relatiei privilegiate Germania-Rusia, o realitate nefericita pe vremea guvernarii rosii-verzi din Germania. Guvernarea actuala a schimbat aceasta directie, exista elemente in guvernul german care promoveaza o asemenea relatie privilegiata cu Rusia, dar aceste elemente nu mai predomina. In plus, nu cred ca Romania trebuie sa isi calculeze relatiile cu Rusia in functie de relatia bilaterala a altei tari cu Rusia. De cind trebuie Romania sa-si ajusteze pozitia la ideile fostului cancelar Schröder?! Romania are interese nationale specifice, pe care si le promoveaza in cadrul NATO si in cadrul UE, influentind pozitia acestor doua institutii fata de Rusia.

Vorbeati despre verbalizare… Credeti ca presedintele Basescu ar fi trebuit sa fie mai retinut in declaratiile sale fata de Rusia?

Eu admir sinceritatea presedintelui Basescu, e foarte necesar ca dinsul sa spuna astfel de adevaruri. In aceste luari de atitudine, presedintele Basescu este un adevarat om de stat. Oamenilor de stat le revine, printre altele, sarcina de a conduce opinia publica, de a o forma, nu de a se tiri in coada opiniei publice, si domnul Basescu spune adevarurile pe nume, asa cum, de altfel, o spun, foarte firesc, si conducatorii tarilor baltice, si conducerea Poloniei, in ultimul timp si alte state europene, Suedia. Romania, in aceasta zona a Europei, desi nu mai este vecina cu Rusia, din fericire, are o viziune foarte clara asupra scopurilor Rusiei.