Vineri vom afla cistigatorul licitatiei pentru vinzarea pachetului majoritar de actiuni la Casa de Economii si Consemnatiuni. Doar pretul oferit de cistigator va fi facut public.

OTP Bank si National Bank of Greece vor depune vineri, 22 decembrie, ora 8.00, ofertele financiare imbunatatite pentru privatizarea CEC, urmind ca publicitatii sa fie data doar oferta de pret cea mai mare dintre cele doua, a declarat marti, pentru NewsIn, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. „Presa este invitata sa participe. Vom deschide ofertele si vom anunta doar oferta cea mai buna de pret", a precizat Vladescu.

NBG, acreditata cu prima sansa

Grecii de la NBG au fost acreditati de diversi analisti straini ca avind prima sansa la cumpararea CEC, mai ales pe fondul declaratiilor reprezentantilor de la OTP, in care se arata ca banca ungara nu se asteapta ca statul roman sa ceara un pret „rezonabil" pentru CEC. Sumele vehiculate pina acum se invirt in jurul valorii de 500-600 de milioane de euro. In ultima perioada, s-au inmultit opiniile potrivit carora vinzarea CEC ar trebui aminata, Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania si unele confederatii patronale semnind apeluri catre autoritati in acest sens.

Ce se vinde

Executivul a aprobat, in sedinta de saptamina trecuta, forma finala a contractului de privatizare a CEC. Ulterior, Comisia de privatizare, condusa de catre ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, s-a intrunit pentru a decide termenul si pentru a le transmite celor doi investitori, OTP Bank si National Bank of Greece, scrisorile pentru depunerea ofertelor continind si forma de contract si termenul pina la care se pot depune ofertele financiare imbunatatite. Potrivit strategiei de privatizare a CEC, statul va vinde pachetul majoritar de 69,9% dintre actiunile CEC. Contravaloarea a 9,9% din pachetul scos la vinzare va fi transferata Fondului Proprietatea. Alte 5% dintre actiuni vor fi vindute fostilor si actualilor angajati ai CEC, iar restul de actiuni pina la 100% vor fi tranzactionate pe piata de capital. Pretul oferit pentru pachetul majoritar va fi decisiv pentru alegerea cumparatorului.