Astazi va oferim una dintre cele mai ambitioase carti contemporane. Iar ambitia ei ne tulbura cu atit mai mult cu cit autorul reuseste ce-si propune.

Cum sa explici nelinistea lumii unui copil? Cum sa-i aduci in fata ochilor sai pe tot
Astazi va oferim una dintre cele mai ambitioase carti contemporane. Iar ambitia ei ne tulbura cu atit mai mult cu cit autorul reuseste ce-si propune.

Cum sa explici nelinistea lumii unui copil? Cum sa-i aduci in fata ochilor sai pe toti marii filosofi? E un proiect riscant, am spune noi. Nu ai cum sa explici toate directiile de gindire filosofica intr-o carte care pare scrisa pentru un copil. Pentru o fetita de 14 ani, care va cunoaste fiorul ideilor filosofice inainte de fiorul iubirii. Nu, nu sint multi scriitori care sa se incumete la un asemenea roman. De fapt, dupa stiinta mea, e unul singur, norvegianul Gaarder, dascal de filosofie. Ideea e pe cit de simpla, pe atit de nebuneasca. Sa povestesti ideile din tezaurul lumii, sa deschizi cuferele marilor curente filosofice si sa le insiri pe ata fragila a unei naratiuni. Sa condensezi citeva mii de ani in cinci sute de file. Greu mestesug, mare provocare, un mers pe sirma deasupra unei prapastii din fundul careia pindesc ratarea, banalitatea, plictiseala. Dar autorul avanseaza ca un mare acrobat al stilului. Merge inainte: Cine sintem? Ce este sufletul? Incotro merge lumea? Exista ceva dupa moarte? De ce traim? Sint citeva dintre intrebarile care se pun in povestea initiatica a Sofiei Amundsen, dar pe care le regasim, adesea, si-n insomniile noastre. Intrebari bine infipte-n raspunsuri fermecatoare. Cum sa explici nelinistea, indoielile, amaraciunile si visarile a sute de ginditori unui copil naiv? Va reusi? Pariul lui Gaarder reuseste, chiar daca cititorii sintem noi, oamenii maturi, iar Sofia este un pretext livresc. Autorul reuseste pentru ca povesteste filosofie pentru copilul din noi care inca nu s-a ofilit sub poverile zilnice.

P.S. - Nu se poate citi cartea fara sa remarci impecabila traducere semnata de Mircea Ivanescu. Un regal!

Citeste mai mult:



Colectia COTIDIANUL. Intra in carti!


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.