Chiar daca au platit o asigurare obligatorie auto care contine si asigurarea Carte Verde, romanii care vor iesi din tara trebuie sa aiba la ei un document suplimentar.

Soferii romani care vor parasi tara pentru a calatori in Uniunea Europeana dupa 1 ianuarie 2007 vor trebui sa prezinte dovada platii asigurarii de tip Carte Verde chiar daca polita de raspundere civila auto (RCA) platita pentru 2007 contine si contravaloarea acestei asigurari.

Potrivit presedintelui Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, Liviu Stoicescu, asta se va intimpla pentru ca Marea Britanie si Italia nu au semnat inca acordul multilateral pentru integrarea Romaniei si Bulgariei in sistemul de Carte Verde. Totusi, asta nu inseamna ca soferii care au platit deja polita de asigurare RCA vor trebui sa plateasca, suplimentar, si asigurarea de tip Carte Verde, ci sa aiba la ei, atunci cind ies din tara, hirtia suplimentara oferita de asiguratori cind au dat banii pentru RCA.

O polita de 200 RON

Amintim ca, de la 1 ianuarie, polita RCA s-a unificat cu asigurarea de tip Carte Verde, rezultind un pret mai mare pentru asigurarea obligatorie, care, pentru posesorii de autoturisme, ajunge sa coste aproximativ 200 RON pentru tot anul viitor. Insa, o data cu polita RCA, soferii primesc de la societatea de asigurari si o hirtie care atesta plata asigurarii de tip Carte Verde. „Soferii primesc un voucher, acesta fiind un document international recunoscut de autoritatile tarilor in care calatoresc. Ei nu trebuie sa plateasca ceva in plus, ci doar sa aiba acest voucher", a spus Stoicescu.