Propunerile de modificare a Codului penal, care prevad pedepse cu inchisoarea pentru ziaristi, au stirnit reactii vehemente din partea reprezentantilor societatii civile.

„Pedepsele mi se par extrem de dure si de nenuantate. In orice legislatie care se respecta exista acel primat al interesului public. Acolo unde exista interesul public, incluziunea in viata privata se poate accepta", este de parere Ioana Avadani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent. Ea spera ca in urma discutiilor de luna viitoare, dintre conducerea Ministerului Justitiei si reprezentantii societatii civile, actualul proiect sa ajunga la o forma acceptabila pentru toata lumea.

Cum e in UE?

Emil Hurezeanu, directorul ziarului „Romania libera", afirma ca pedepsele din actualul proiect sint „excesive". „Orice crestere in calitatea punitiva a unei legi reprezinta un exces, mai ales in cazul jurnalistilor. Intre autoritati si jurnalisti nu trebuie sa existe raporturi punitive. Doar neincrederea si pericolul social determina astfel de manifestari din partea autoritatilor", comenteaza Hurezeanu.

In tarile membre UE, subiectul privind violarea vietii private este judecat oarecum diferit, in sensul in care in unele tari acest lucru este pedepsit cu inchisoarea (Spania, Portugalia, Franta, Italia), in altele (Austria, Germania, Anglia, Irlanda, Tara Galilor) - nu. Insa in majoritatea tarilor UE primeaza dreptul la libertatea de exprimare si interesul public.

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat, in 1998, Rezolutia nr. 1.165 privind dreptul la respectarea vietii private. In opinia acestui forum, dreptul la libertatea de exprimare si cel referitor la respectarea vietii private sint drepturi fundamentale garantate de catre Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Intre cele doua drepturi nu exista ierarhie.

Interesul public

Potrivit punctului 9 din Rezolutia nr. 1.165, „este adevarat ca unele fapte ce tin de sfera vietii private a personalitatilor publice, si in special a politicienilor, pot prezenta interes pentru cetateni, fiind deci legitim ca acestea sa fie aduse la cunostinta cititorilor, care sint in acelasi timp si niste alegatori".

Consiliul Europei defineste persoana publica astfel: „Personalitatile publice sint persoanele care ocupa functii publice si/sau care utilizeaza resurse publice si, mai general, toti aceia care joaca un rol in viata publica, in domeniile politic, economic, artistic, social, sportiv sau in orice alt domeniu". Tot Consiliul Europei sugereaza tarilor membre „gasirea unei modalitati prin care sa fie conciliata in mod echilibrat exercitarea celor doua drepturi fundamentale".

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a propus unele modificari ale Codului penal, care sa interzica jurnalistilor publicarea de informatii sau de fotografii privind instrumentarea unui dosar penal sau desfasurarea unui proces, pina la emiterea unei sentinte definitive din partea instantei. Incalcarea acestor prevederi ar urma sa fie pedepsita cu amenda penala sau cu inchisoarea.