Sentinta priveste cinci asistente medicale bulgare si un medic palestinian, acuzati ca ar fi infectat deliberat cu HIV 426 de copii libieni.

Nouasprezece cadre medicale bulgare care lucrau in Libia au fost retinute, in februarie 1999,
Sentinta priveste cinci asistente medicale bulgare si un medic palestinian, acuzati ca ar fi infectat deliberat cu HIV 426 de copii libieni.

Nouasprezece cadre medicale bulgare care lucrau in Libia au fost retinute, in februarie 1999, sub acuzatia de infectare cu HIV, prin intermediul unor produse contaminate, a sute de copii internati intr-un spital din Benghaz. 12 persoane au fost apoi eliberate. Procesul a inceput in februarie 2000, fiind acuzate cinci infirmiere bulgare, un medic palestinian si un medic bulgar, ulterior achitat. Tribunalul i-a condamnat pe cei sapte la moarte, in 2004. In 2005, Curtea Suprema a anulat verdictul si a trimis cazul spre rejudecare, inculpatii negind tot timpul acuzatiile.

In 2003, profesorul francez Luc Montagnier depune marturie in favoarea inculpatilor, declarind ca epidemia izbucnise inainte de sosirea cadrelor medicale bulgare. La aceeasi concluzie au ajuns si oamenii de stiinta care au reconstituit istoricul virusului pe baza unor mostre prelevate de la copiii infectati.

Comisia Europeana vrea eliberarea lor

Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a cerut Libiei sa revina asupra condamnarii la moarte. El s-a declarat socat si deceptionat de hotarirea tribunalului, amintind ca Bulgaria devine membru UE la 1 ianuarie. La pronuntarea verdictului, in sala acuzatii au izbucnit in lacrimi, in timp ce afara rudele copiilor bolnavi sau morti de SIDA dansau si cintau. Parintii cer daune materiale de zece milioane de dolari pentru fiecare copil infectat.

Sofia protesteaza

Dupa aflarea verdictului, Bulgaria a cerut Libiei sa nu puna in practica sentinta. Presedintele parlamentului bulgar a declarat ca tara sa e convinsa ca pedepsele de acest fel nu pot si nu trebuie sa fie executate. Ministrul bulgar de Externe, Ivailo Kalfin, spune ca tribunalul libian a legat enorma tragedie a copiilor contaminati de activitatea asistentelor bulgare, inducind in eroare societatea libiana. Avocatul asistentelor va face, din nou, apel impotriva acestei sentinte la Curtea Suprema libiana.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.