In Romania doar 29% dintre exploatatiile agricole ating pragul de unitate economica de dimensiuni europene. De asemenea, in cazul exploatatiilor agricole individuale, 81% dintre ele consuma peste 50% din productia proprie. Astfel, cifrele sugereaza i
In Romania doar 29% dintre exploatatiile agricole ating pragul de unitate economica de dimensiuni europene. De asemenea, in cazul exploatatiilor agricole individuale, 81% dintre ele consuma peste 50% din productia proprie. Astfel, cifrele sugereaza in mod evident ca agricultura romaneasca nu se ridica la nivelul de competitivitate de pe piata europeana. Agricultura romaneasca va avea dificultati considerabile in a se impune ca un competitor important pe piata unica. In aceste conditii, Romania va deveni un importator de produse agricole si o piata de desfacere pentru celelalte state din UE.
Guvernul Tariceanu a dat in nenumarate randuri asigurari ca agricultura este pregatita de integrarea europeana. Cu toate acestea, Executivul a intarziat nejustificat de mult promovarea cadrului legislativ si a mecanismelor institutionale necesare pentru ca sistemul agricol romanesc sa poata beneficia de fondurile europene. In lipsa unor masuri ferme, banii europeni nu vor putea fi utilizati eficient, iar programele destinate imbunatatirii performantelor din domeniului agricol vor ramane intentii frumoase insirate pe hartie oficiala.
Mai mult decat atat, Guvernul Tariceanu, a inteles sa vina in sprijinul taranilor prin diminuarea drastica a subventiilor din agricultura in 2007. Acestea au fost reduse cu 23% fata de anul acesta, adica 6000 de miliarde de lei vechi nu vor mai ajunge la producatorii agricoli. In aceste conditii, si dupa introducerea impozitului pe veniturile din agricultura, milioane de tarani se vor gasi in imposibilitatea de a mai cultiva pamantul.
Taranii romani nu mai pot merge spre viitor in ritmul carului cu boi, pentru ca vor fi depasiti de fermierii statelor din UE. Sansa agriculturii romanesti o reprezinta asociatiile de tip corporatist, fermele care sa contribuie la eficientizarea activitatii in domeniul agricol. Numai ca modalitatea prin care Guvernul Tariceanu a hotarat sa transforme agricultura romaneasca reprezinta doar o forma brutala de expropriere. Ce se va intampla cu milioanele de tarani care vor fi nevoiti sa-si instraineze unica lor sursa de venit? Pana in prezent autoritatile nu au reusit sa ofere nimic in schimb.
Mai sunt doar cateva zile pana la momentul festiv in care Romania va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Agricultura romaneasca mai are insa multa cale de batut pana sa se poata numi europeana. Fara programe concrete care sa schimbe aceasta situatie, sistemul agricol romanesc nu va putea sa beneficieze de ajutorul consistent al institutiilor comunitare. In acelasi timp insa, potentialul agricol enorm al Romaniei poate constitui un avantaj semnificativ pe piata europeana, atat timp cat autoritatile de la Bucuresti inteleg sa-si concentreze eforturile pentru dezvoltarea acestui domeniu. Agricultura poate sa devina un pilon important la dezvoltarea economiei si un contributor semnificativ la bugetul statului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.