Centralizarea datelor din planurile de aparare intocmite de autoritatile locale din intreaga tara a scos la iveala faptul ca 201.502 gospodarii si 4054 de sedii de institutii sunt ridicate in zone inundabile, potrivit unui document al Ministerului
Centralizarea datelor din planurile de aparare intocmite de autoritatile locale din intreaga tara a scos la iveala faptul ca 201.502 gospodarii si 4054 de sedii de institutii sunt ridicate in zone inundabile, potrivit unui document al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA).
MMGA a finalizat centralizarea datelor cuprinse in Planurile judetene de aparare impotriva inundatiilor, fenomenelor meteorologice periculoase si accidentelor la constructiile hidrotehnice, documente reactualizate in 2006. Planurile judetene au fost intocmite dupa ce autoritatile locale din fiecare sat, comuna sau oras din judet au intocmit propriul plan de aparare impotriva dezastrelor. Potrivit centralizarii tuturor acestor documente, 201.502 gospodarii si 4054 de obiective socio-economice (sedii de institutii, diverse investitii de stat sau private) sunt asezate in zonele considerate inundabile, precizeaza Mediafax. Cele mai multe dintre acestea se afla la Dunare - 16.843 de case si 115 obiective de interes local numai in localitatile din Calarasi, alte 2201 si, respectiv, 23 in Braila, 3276 si, respectiv, 53 in Dolj, si alte cateva mii de gospodarii si zeci de institutii in judetul Tulcea, pe malurile fluviului sau pe cele ale bratelor din Delta. Alte patru localitati riverane Dunarii aflate in judetul Olt au fost ridicate in totalitate in zona inundabila a fluviului, potrivit aceluiasi document. Celelalte rauri interioare mari urmeaza fluviul in clasamentul apelor curgatoare ce au in apropierea malurilor lor case, gospodarii si investitii, ridicate, potrivit unor experti din minister, "in necunoastere sau nepasare fata de legi". Pe baza acestei centralizari si a hartilor care insotesc datele, MMGA va forma o echipa de specialisti care va elabora o strategie nationala impotriva calamitatilor naturale. Potrivit declaratiilor oficialilor din domeniul apelor, hartile cu zonele cu potential de inundatie sunt detinute de primarii si au recomandat ca populatia sa le consulte pentru a fi in cunostinta de cauza la luarea unor decizii, precum achizitia unui teren sau construirea unei case. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.