Robert Turcescu (foto) a lansat, ieri, oficial, Societatea Jurnalistilor Profesionisti (SJP), al carei presedinte este. SJP se adauga, astfel, celor peste 30 de asociatii profesionale de media care functioneaza la ora actuala in Romania si spera
Robert Turcescu (foto) a lansat, ieri, oficial, Societatea Jurnalistilor Profesionisti (SJP), al carei presedinte este. SJP se adauga, astfel, celor peste 30 de asociatii profesionale de media care functioneaza la ora actuala in Romania si spera sa se diferentieze de acestea prin programe de profesionalizare, actiuni si fapte care sa impuna standarde de calitate pentru jurnalistii romani profesionisti. Noua asociatie se adreseaza cu precadere, dar nu exclusiv, jurnalistilor din noul val, celor care au aparut in presa dupa 1989. SJP este nasita si sprijinita de Societatea Jurnalistilor Profesionisti din Germania, care are 40.000 de membri si criterii clare si transparente pentru cei care vor sa faca parte din aceasta organizatie. SJP intentioneaza sa realizeze un recensamant al jurnalistilor din Romania, pe baza unui chestionar care va fi postat pe site-ul asociatiei. www.sjp.ro, urmand ca, pe baza datelor obtinute in acest mod, sa lanseze, in toamna anului viitor, "Cartea alba a jurnalistilor din Romania", un document care sa includa fisele jurnalistilor romani, precum si studii realizate pe baza recensamantului. In urma unor studii sociologice realizate de GFK in breasla jurnalistilor vor fi anuntate criteriile de intrare in SJP. (D.M.CIPARIU)
Turcescu: Nu credem in jurnalistul profesionist creat exclusiv la locul de munca
Intr-un interviu acordat ZIUA, Turcescu prezinta motivele infiintarii Societatii si modul in care ziaristii se vor putea inscrie in aceasta organizatie. Turcescu avanseaza ideea ca partener SJP ar putea deveni Clubul Roman de Presa (CRP).
Care este scopul Societatii Jurnalistilor Profesionisti?
Aceasta societate are mai multe scopuri, dar cel mai important dintre toate se refera la profesionalizarea presei si urmarim sa se desfasoare acest lucru prin cateva etape: dorim foarte mult sa existe un recensamant al jurnalistilor din Romania. Trebuie sa vedem cati suntem si, mai ales, cum suntem. Am vrea sa vedem care este gradul de cultura profesionala si nu numai, al jurnalistilor din Romania. Cati au studii superioare, cati n-au, cati lucreaza cu carte de munca, cati lucreaza colaboratori sau chiar free-lancer-i. Pe baza unor studii de piata care presupun o cercetare calitativa realizata cu ajutorul unor institutii specializate (avem discutii avansate cu Institutul GFK), incercam sa realizam dupa acest recensamant un set de valori, din punct de vedere profesional, in care jurnalistii din Romania cred si pe care le considera obligatorii pentru definirea acestui statut de jurnalist profesionist. Deci un profil al profesionistului media in Romania zilelor noastre. Nu trebuie sa importam un astfel de profil sau sa ne comparam cu state in care jurnalistica se practica in mod liber si neintrerupt de sute de ani probabil. Noi am avut o perioada nenorocita a regimului comunist, au fost inexistente scolile de jurnalism pana in 1989, prin urmare trebuie vazut un pic care este gradul de cultura profesionala al breslei si trebuie gandite niste valori, un portret cvasi acceptat din punct de vedere profesional al calitatilor pe care trebuie sa le aiba un jurnalist profesionist.
Ati anuntat ca organizatia va fi una de elite. Pe ce criterii se va face selectia membrilor?
Selectia membrilor se va face tocmai dupa momentul in care vom reusi sa concretizam aceste portrete. Nu facem o organizatie de masa pentru ca nu ne intereseaza sa ne transformam intr-un sindicat sau sa devenim o forta din acest punct de vedere - oameni care ar putea iesi in strada la un semnal al Societatii Jurnalistilor Profesionisti. Nu asta este ideea. Vrem ca in aceasta societate sa intre jurnalistii cu adevarat profesionisti, oameni care intr-adevar reprezinta coloana vertebrala a redactiilor din Romania .
Aceasta presupune ca veti include strict ziaristi care au o scoala de jurnalism in spate?
Nu, am si spus ca nu putem defini in momentul de fata criteriul profesionalismului media pe baze exclusiviste de acest gen. Pentru ca in Romania, foarte multi dintre ziaristii foarte buni ai momentului nu sunt neaparat absolventi de invatamant specializat superior in zona jurnalismului. Dar nici nu credem in acelasi timp in jurnalistul profesionist creat exclusiv la locul de munca. Trebuie sa existe o justa raportare la ceea ce ofera piata romaneasca in domeniu. Vom incerca sa deschidem portile acestei societati acelora care intr-adevar merita. Pe ce criterii? Le vom stabili dupa ce vom realiza acest recensamant, dupa ce vom defini niste standarde in acord cu ceea ce spune breasla, nu inventate de Turcescu sau de ceilalti membri ai Societatii.
Va fi aceasta societate concurenta cu Clubul Roman de Presa?
Nu stiu daca va deveni concurenta, e foarte posibil ca in masura in care CRP intelege nevoia acestei reforme profunde in zona asociatiei profesionale, sa devina chiar un partener al Societatii Jurnalistilor Profesionisti. Dupa cum CRP ar trebui sa devina un partener pentru toate celelalte asociatii de profil. Noi incercam in momentul de fata sa tragem un semnal de alarma ca a trecut timpul in care asociatiile profesionale in Romania de tipul CRP se manifestau doar prin comunicate de presa, prin organizarea de simpozioane sau de mese rotunde. Este momentul sa avem instrumente cu care sa organizam programe de training care sa-si propuna lucruri concrete si care sa vina cu rezultate palpabile Pana acum CRP a fost o organizatie hermafrodita, in care coexistau in mod bizar, fara a avea puteri clar stabilite, si patroni de presa, si pseudojurnalisti, si jurnalisti. Trebuie sa existe o reforma in CRP. In momentul de fata vad ca se produce o modificare de statut. Sunt foarte curios cum va arata aceasta modificare, si in functie e felul in care va iesi, imi voi mentine sau nu hotararea de a candida la presedintia CRP. Nu doresc sa ajung presedinte al CRP din dorinta de a bifa o functie, ci, in masura in care statutul CRP mi-ar permite eventual din pozitia de presedinte, sa solidarizez breasla jurnalistilor si sa provoc niste schimbari in sensul bun al cuvantului. Daca nu, n-are rost.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.